ve-winraru-se-19-let-skryvala-nebezpecna-chyba
Novinka Ve WinRARu se 19 let skrývala nebezpečná chyba

Ve WinRARu se 19 let skrývala nebezpečná chyba

Mirek Kočí

Mirek Kočí

28. 2. 2019 16:00 1

Výzkumný tým Check Point Research odhalil pomocí fuzzeru WinAFL logickou chybu a zranitelnost ve WinRARu. Chybu lze jednoduše zneužít jen obyčejným rozbalením souboru a ohroženo bylo všech více než 500 milionů uživatelů tohoto populárního programu. Překvapivě chyba existovala více než 19 let a přinutila společnost WinRAR skončit s podporou zranitelného formátu.

Reklama

Výzkumníci z týmu Check Point Research navíc objevili malware, který využívá tuto zranitelnost. Útok začne v okamžiku, kdy uživatel rozbalí soubor pomocí WinRARu. Soubor vypadá jako rbxm, což je 3D model pro Roblox, populární herní online platformu. Ale kromě 3D modelu je v archivu ukryt i JS soubor, který stáhne a spustí škodlivý soubor.

Před několika měsíci vytvořil tým Check Point Research multiprocesorovou fuzzing laboratoř a začal testovat prostředí Windows pomocí fuzzeru WinAFL. Po zajímavých výsledcích z testování Adobe začali výzkumníci testovat fuzzerem také WinRAR. Jeden z problémů vyvolaných fuzzerem ukázal na starší DLL knihovnu, která byla vytvořena v roce 2006 bez ochranného mechanismu (jako jsou ASLR, DEP atd.) a využívá ji právě WinRAR.

Ve WinRARu se 19 let skrývala nebezpečná chyba
i Zdroj: PCTuning.cz

Check Point Research proto zaměřil pozornost a fuzzer na toto DLL a hledal chybu, která by vedla ke vzdálenému spuštění kódu. Fuzzer odhalil podivné chování a další analýzou našel výzkumný tým logickou chybu.

Potom už bylo jednoduché zranitelnost zneužít pro vzdálené spuštění kódu, což by v rukou kyberútočníků mohla být nebezpečná zbraň a jak ukazuje i příklad objeveného malwaru, stále se jedná o hrozbu. Zajímavostí je, že za nalezení podobné chyby byla vypsána odměna v programu pro hledání zranitelností.

Zdroj: Check Point

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama