Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 12. 2011 03:00 9

Seznam kapitol

1. Leden patřil Intelu a nVidii 2. Únor byl pro Intel černá můra 3. Březen, na CeBIT vlezem 4. V dubnu celkem nuda... 5. Květen opět patří Intelu 6. Červen ve znamení AMD
7. Červenec a srpen, okurková sezóna 8. Září, pomalý start podzimu 9. Říjen patřil Bulldozeru, Steve Jobsovi a diskům 10. Listopad, měsíc hráčů 11. Prosinec a co nás čeká v roce 2012

Dnes se už pomalu loučíme se starým rokem 2011 a o víkendu přivítáme rok nový, snad bude lepší než ten současný. Zavzpomínáme na něj v dnešním článku z pohledu hardwaru, her a událostí, které zahýbaly světem technologií. Rok 2011 byl nabitý k prasknutí, nenudili jsme se. A jak to tak vypadá, v tom příštím to nebude jinak.

Reklama
Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Hned v úvodu každého roku čeká IT svět svátek číslo jedna, neboli výstava CES v Las Vegas. Tam došlo k několika průlomovým událostem a oznámení. O první překvapení se postarala nVidie, která oficiálně oznámila vývoj vlastního procesoru architektury ARM pod názvem Projekt Denver. Tato informace by neměla takovou váhu, pokud by s ní společně nepřišel Microsoft a neoznámil funkčnost příští verze Windows právě na platformě ARM. I když jsem se zatím nedočkali ani uvedení Windows 8, ani procesoru od nVidie, stalo se toto oznámení jistým milníkem, po němž se v mnoha společnostech výhybky věcí budoucích pohnuly jiným směrem. nVidie je velký hráč a produkt, který vyvíjí, vzbuzuje u konkurence značné obavy. Je jisté, že vývoj není snadný a neobešel se (a neobejde se) bez potíží, průtahů a problémů. Nakonec ale na trh přijde a kdo chvíli stál, bude stát opodál.

Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhou událostí ledna bylo uvedení patice LGA 1155 a „šestkových“ čipsetů Intelu. Na trh se dostaly procesory Sandy Bridge, které až dosud nic nesesadilo z výkonnostního trůnu. My jsme vám nabídli test obou nejvyšších modelů CPU i test tří desek pro tuto platformu. Ze Sandy Bridge se stal ihned hit a prodeje neklesají ani rok po uvedení na trh.

Závěr měsíce pak patřil souboji grafických gigantů. nVidia vyslala do boje oblíbenou GeForce GTX 560 Ti, která se stala jednou z nejlépe prodávaných karet letošního roku. AMD kontrovalo uvedením levnější verze Radeonu HD 6950 s 1 GB paměti. Obě zmíněné karty jsme samozřejmě otestovali, Radeon dokonce jedni z prvních na světě vůbec. Na web unikly první fotografie Radeonu HD 6990 a AMD je opět v zisku. Konkurence nikdy nespí, a tak jsme také mohli vidět uniklé fotografie duální karty od nVidie, GeForce GTX 590. AMD nás krapet poškádlilo posuvníkem teselace v ovladačích, který přidával výkon na úkor kvality bez vědomí uživatele.

Nejen počítači je technologický svět živ, v lednu se všude hovořilo o tabletech a Androidu 3.0, které jsme v Las Vegas viděli ve desítkách modelů všech možných i nemožných výrobců. Také 3D televizory začaly vystrkovat růžky a dnes jej má mnoho z nás, i když si na nich nakonec 3D ani nepouštíme. S nimi přicházejí i „odlehčené“ 3D brýle, které se na CES u rozdávaly zdarma. V USA nastala doba rychlejšího mobilního internetu s technologiemi 4G (LTE), o nichž si u nás necháme ještě minimálně tři roky jen zdát. Leden také patřil sociálním sítím, kdy návštěvnost Facebooku poprvé předehnala v návštěvnosti Google (kam ten svět spěje). Android dále posiluje, v USA už okupuje přes čtyřicet procent smartphonů. Samsung ukázal první DDR4 paměti, které ani po roce stále nejsou na trhu.

Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Viděli jsme také nové záběry z Battlefieldu 3 a dozvěděli jsme se, že hra nebude podporovat DirectX 9 a vyjde v druhé polovině roku. Také Blizzard nás navnadil na další rok čekání pár novými záběry z Diabla III. Asi měli v Blizzardu dobrou náladu, prodali totiž za první měsíc roku téměř pět milionů kopií datadisku Cataclysm k WoW. Vychází Two Worlds 2 a Dead Space 2. Druhá jmenovaná hra se nelíbí americkým matkám, jež ji označují za ohavnost plnou násilí. Také Duke Nukem se probouzí ze zimního spánku a je stanoveno datum vydání (po kolikáté už?). Největší konkurent Battlefieldu 3, pokračování série Call Of Duty, je ohlášeno na listopad.

Společnost AMD opouští Dirk Meyer a firma bude až do podzimu hledat nového ředitele. nVidia se dohodla s Intelem na sdílení patentů a Intel slíbil vyplatit 1,5 miliardy dolarů v pěti splátkách jako kompenzaci. Společnost OCZ končí s paměťmi a bude se věnovat už pouze SSD diskům. Světem se pomalu začínají šuškat podrobnosti o procesorech Sandy Bridge-E a AMD Bulldozer. Od obou se očekává, že si budou navzájem konkurovat. V lednu tomu ještě kdekdo věřil. Steve Jobs má zdravotní problémy a bere si volno na dobu neurčitou. V Googlu mění post šéfa a vrací se na něj zakladatel filmy Larry Page.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama