Velký srovnávací test 2,5" klasických pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Velký srovnávací test 2,5" klasických pevných disků

Velký srovnávací test 2,5" klasických pevných disků

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

2. 4. 2013 03:00 31

Seznam kapitol

1. Seagate končí s 7200ot./min notebookovými disky 2. Seagate Momentus 3. Western Digital Black 4. Western Digital Blue 5. Western Digital Green 6. Western Digital VelociRaptor 7. Crucial M4 128 GB
8. Testovací metodika a sestava 9. AS SSD Benchmark 10. PCMark Vantage 11. PCMark 7 12. FC Test, h2benchw, HD Tune 13. Teploty, hluk, vibrace a spotřeba 14. Vyhodnocení a závěr

Ceny pevných disků do notebooků během posledních měsíců plynule klesají a 1TB modely dnes běžně koupíte za necelé dva tisíce. V testu jsme změřili výkon čtveřice 5400-7200ot./min disků od společností Seagate a Western Digital a srovnali jej s nejrychlejším diskem WD VelociRaptor a především SSD Crucial M4.

Reklama

Trh s pevnými disky v posledních dvou letech prochází skutečně výraznými změnami. Nemám přitom na mysli jen obrovskou konkurenci v podobě rychle zlevňujících a v kapacitě i rychlosti naopak rostoucích flashových pevných disků, které už nějakou dobu nejsou luxusní záležitostí pro majitele nejvýkonnějších počítačů. Asi nejvíce situaci na trhu s pevnými disky klasické konstrukce ovlivnily velké povodně v jihovýchodní Asii na konci roku 2011. Živě si je pravděpodobně pamatuje každý z nás. Vyplaveny totiž byly i výrobní kapacity všech velkých společností produkující pevné disky. Jejich ceny v reakci na tyto události vyletěly v průměru na dvojnásobek. Zpět na původní hodnoty se vrátily až teprve nedávno.

Velký srovnávací test 2,5" klasických pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se podíváme na přehledový graf, vychází v současnosti nejvýhodněji disky s kapacitou 750-1000 GB. Cena za 1 GB prostoru u nejlevnějších modelů stojí lehce pod dvě koruny. Pro srovnání u větších 3,5" disků pořídíte nejlevněji 2 a 3TB modely s cenou mírně přes korunu za gigabyte. U flashových pevných disků (SSD) pak vychází nejvýhodněji 128 a 256GB disky. U nich vás gigabyte dat přijde přibližně na 16-17 korun.

Velké pohyby cen směrem nahoru i dolu však nejsou tím jediným, co v poslední době hýbalo s trhem s pevnými disky. Zatímco ještě před dvěma roky zde působily čtyři firmy, v současnosti zbyly už jen dvě. Jako první prodala svůj podíl na trhu s pevnými disky v březnu 2011 společnost Hitachi. Konkurenční Western Digital za ni dal 4,3 miliardy dolarů. Jen o měsíc později se přidal Samsung, který svůj podíl prodal pro změnu Seagatu za 1,4 miliardy dolarů. Samsung však pochopitelně odešel jen z trhu s klasickými rotačními magnetickými disky, zájem firmy o SSD samozřejmě zůstává. Společnost je ostatně jeden z největších výrobců polovodičové elektroniky na světě.

Další z řady změn byla oznámena doslova před pár dny. Se stále větším rozšířením flashových pevných disků se totiž Seagate rozhodl úplně opustit trh s rychlými notebookovými 7200ot./min 2,5" disky. Jejich výrobu společnosti ukončí během letošního roku a nadále bude běžným uživatelům nabízet jen pomalejší 5400ot./min 2,5" modely. Disky se budou prodávat ve dvou verzích. Půjde o již dnes dobře známou řadu Momentus (nově bez označení rychlosti a generace, místo Momentus 5400.7 bude jen Momentus), ke které přibude nová řada Laptop SSHD. Už z názvu je zřejmé, že jde o hybridní disky neboli disky kombinující klasické otáčející se elektromagnetické plotny sloužící jako úložiště dat a malé množství flashové paměti zrychlující práci s nejčastěji používanými soubory. Disk totiž sleduje, které soubory uživatel používá nejčastěji a právě ty pak ukládá do flahové paměti.

Seagate s takovými disky již zkušenost má (dosavadní řada Momentus XT). Nové disky budou obsahovat stejné plotny jako řada Momentus s rychlostí otáčení 5400 ot./min a k nim 8 GB MLC NAND paměti. Seagate slibuje, že v takovéto kombinaci by měly být disky dražší jen o 15-20 amerických dolarů (tj. 300-400 Kč) proti základní řadě Momentus. Disky řady Laptop SSHD by se u nás měly začít prodávat během března či na začátku dubna. Existovat mimochodem bude i 3,5" řada Desktop SSHD určená pro stolní počítače)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama