Velký test 27 grafik — představení modelů nVidia GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký test 27 grafik — představení modelů nVidia GeForce

Velký test 27 grafik — představení modelů nVidia GeForce

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

30. 7. 2012 03:00 24

Seznam kapitol

1. Kdy je ideální čas na nákup grafické karty? 2. nVidia GeForce GT 610 3. nVidia GeForce GT 620 4. nVidia GeForce GT 630 5. nVidia GeForce GT 640 6. nVidia GeForce GTX 550 Ti 7. nVidia GeForce GTX 560
8. nVidia GeForce GTX 560 Ti 9. nVidia GeForce GTX 570 10. nVidia GeForce GTX 670 11. nVidia GeForce GTX 680 12. nVidia GeForce GTX 690 13. nVidia GeForce GTX 275 — starší karta pro srovnání 14. nVidia GeForce GTX 480 — starší karta pro srovnání

Jako každým rokem touto dobou přinášíme velký srovnávací test, ve kterém změříme výkon 27 grafik a přihodíme i řadu tipů na konkrétní verze karet. Vzhledem k rozsáhlosti jsme se nevyhnuli rozdělení na čtyři díly, které postupně vyjdou v následujících čtyřech dnech. V dnešní části představíme karty nVidia GeForce.

Reklama
Velký test 27 grafik — představení modelů nVidia GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Léto je mezi novináři s oblibou nazýváno okurkovou sezónou. Je to proto, že během léta se ze zpravodajského hlediska většinou nestávají žádné významné (očekávané) události. Nejinak je tomu i ve světě počítačového hardwaru. Uvedení všech větších novinek se všichni výrobci snaží stihnout buď na jaře ještě před začátkem léta, anebo až na podzim, kdy jsou s blížícími se Vánocemi pravidelně nejvyšší tržby z celého roku.

Velký test 27 grafik — představení modelů nVidia GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Na trhu s grafickými kartami kromě tohoto pravidla platí ještě jeden další faktor, který vydávání nových grafických karet výrazně ovlivňuje — připravenost výrobního procesu a dané architektury. Současné generace grafických karet nVidia a AMD jsou vyrobené na 28 nm, přičemž první karty postavené na této technologii se objevily na počátku roku. Od té doby AMD s výjimkou nejnižšího segmentu uvedlo celou modelovou řadu Radeon HD 7000 . U onoho lowendu však společnost jasně deklarovala, že nástupce prozatím nechystá a i nadále zde bude prodávat starší Radeony řady HD 6600 a nižší postavené na starším 40nm výrobním procesu.

Konkurenční nVidia měla s uvedením své řady GeForce 600 menší zpoždění a na trh se první karty dostaly až v březnu. Od té doby však nVidia též uvedla drtivou většinu své řady a to včetně nejnižších modelů. V jejich případě však nejde ve všech případech o „nové“ karty, nýbrž o jednoduše přejmenované modely starších generací, viz další kapitoly s popisem jednotlivých karet.

Velký test 27 grafik — představení modelů nVidia GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

V nejbližších týdnech nelze na trhu s grafickými kartami čekat velké změny. nVidia v horizontu několika týdnů doplní poslední modely do své řady GeForce 600 — karty střední třídy GTX 650 a 660. Další novinky však spíše nečekejte. nVidia zcela jistě neuvede nic dalšího, na trhu bude totiž mít celou řadu od GeForce GT 620 až po GTX 690 a fakt, že jsou některé karty jednoduše přejmenované, tohoto kalifornského výrobce nijak netrápí. Jediným překvapením by snad mohlo být jen to, kdyby se nVidia nakonec rozhodla své největší jádro GK110 přeci jen nasadit i do segmentu herních karet.

Teoreticky by s jednotlivými kartami mohlo přijít AMD, kterému chybí vlastní duální model (Radeon HD 6990) a dále má společnost mezi Radeony HD 7770 a HD 7850 velkou mezeru. Tu by bylo vhodné zaplnit, z historie se nabízí Radeon HD 7830 či 7790 postavený na ořezané verzi HD 7850. Zbrusu nový lowend postavený na nové architektuře a 28nm výrobě prozatím stále nečekám, i nadále se budou prodávat starší Radeony HD 6000. Stejně tak nelze očekávat ani cenovou válku, po výměně vedení v AMD nejsou nízké ceny prioritou ani jednoho výrobce.

Velký test 27 grafik — představení modelů nVidia GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Otázkou je také uvedení případné celé další generace karet. I v tomto ohledu jsem ale skeptický a letos žádné velké překvapení ani v tomto ohledu nečekám. 28nm výrobní proces je sotva zaběhnutý a nová 20nm výroba přijde nejdříve v roce 2014, tedy za dva roky. Je zřejmé, že AMD i nVidia se ještě pokusí své stávající architektury vylepšit a přijít s novou generací svých karet výrazně dříve než v roce 2014. Novou generaci osobně očekávám někdy během 1. a 2. čtvrtletí příštího roku. Jediným překvapením by mohlo být, snad jen kdyby se nVidia či AMD rozhodly pro velký „refresh“ své modelové řady, jak už dříve ukázala nVidia s řadou GeForce 400 a její změnou na 500.

Samozřejmě se ve výše psaném mohu mýlit a obecně platí, že ve světě počítačového hardwaru nemá smysl čekat déle než několik dní či maximálně jednotky týdnů. Osobně se však domnívám, že uvažujete-li o koupi nové grafické karty, je na to ideální čas a žádné velké změny se v následujících měsících nestanou. I to je jeden z důvodů, proč každoroční velký srovnávací test grafických karet přinášíme právě teď, uprostřed „okurkové sezóny“.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama