Velký test čtyř microATX desek Z77 – první díl
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký test čtyř microATX desek Z77 – první díl

Velký test čtyř microATX desek Z77 – první díl | Kapitola 6

Michal Šimonek

Michal Šimonek

20. 2. 2013 03:00 16

Seznam kapitol

1. Intel Z77 čipset stručně 2. ASRock Z77 Extreme4-M 3. Asus P8Z77M-PRO 4. Gigabyte Z77MX-D3H 5. MSI Z77MA-G45 6. ASRock Z77 Extreme4-M – základní layout desky 7. Asus P8Z77M-PRO – základní layout desky 8. Gigabyte Z77MX-D3H – základní layout desky 9. MSI Z77MA-G45 – základní layout desky
10. ASRock Z77 Extreme4-M – detaily desky 11. Asus P8Z77M-PRO – detaily desky 12. Gigabyte Z77MX-D3H – detaily desky 13. MSI Z77MA-G45 – detaily desky 14. ASRock Z77 Extreme4-M – BIOS 15. Asus P8Z77M-PRO – BIOS 16. Gigabyte Z77MX-D3H – BIOS 17. MSI Z77MA-G45 – BIOS

Ne každý je fanda velkých e-ATX a ATX fošen pro svůj počítač. Poslední roky, i vzhledem k úspornějším platformám, roste popularita micro-ATX formátu. Tedy kompromisem mezi standardním ATX a skutečně malinkatým ITX rozměrem. V následujících dvou článcích se podíváme na vyšší střední třidu micro-ATX od Asusu, ASRocku, MSI a Gigabytu.

Reklama
Velký test čtyř microATX desek Z77 – první díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Deska má rozměry standardního mATX formátu, tedy 24,4 × 24,4cm. PCB má tmavě hnědé zabarvení. Pasivy jsou v černé barvě se zlatavým nápisem Z77 a Extreme. Spodní chladič nad jižním můstkem je potom opatřen efektním stříbrným krytem a zlatým ASRock popiskem. Je jen dobře, že ASRock efektivně chladí napájecí části pasivy. Všechny sloty a konektory jsou v černé a nebo šedé barvě. Kondenzátory mají zlatavý nádech. Po vzhledové stránce základní deska ASRock skutečně zaujme.

Velký test čtyř microATX desek Z77 – první díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní si rozebereme v rychlosti jednotlivé sloty a viditelné konektory. Pasivy u napájení CPU jsou uchyceny plastovými push piny, přesto vše drží pevně. Konektory napájení CPU a desky jsou na tradičních místech, positivem může být přítomnost 8-pinového CPU konektoru. Je to teoretický předpoklad o něco lepšího taktování (ale jak píši, pouze teoretický). Pod napájecím konektorem desky se nachází USB 3.0 konektor. Paměťové sloty mají dostatečné mezery od sebe, škoda jen, že nejsou barevně odlišeny, například v černo-šedé kombinaci. Takto stěží poznáme, jaké bude osazení dualchannel. Při použití průměrně velkého chladiče bohužel neosadíme první slot pamětí, pouze nízko profilovým paměťovým modulem. Na to si dávejte při výběru chladiče a pamětí velký pozor. Oficiální podpora pro DRAM je od frekvencí 1066 až po 2800+(OC) MHz o celkové kapaictě po 32 GB. Na malé desce potěší dvojice PCIe x16, mezi nimi jeden PCIe x1 a zcela dole PCI x16 slot, který však běží maximálně na x4 rychlosti (je vyveden z PCH). PCI slot zcela chybí. K rozmístění PCIe slotů nemám výhrad, na tak malém formátu desky by to šlo ztěží vymyslet efetněji. Plusem je až 8 SATA konektorů na základní desce!

Velký test čtyř microATX desek Z77 – první díl
i Zdroj: PCTuning.cz

V této kapitolce se podíváme na PCIe sloty ještě jednou. Pokud osadíme první dva PCIe x16 sloty, můžeme využít SLI či Crossfire zapojení grafik v 8-rychlostním módu. Samostatně druhý slot funguje také jako x8. Pochopitelně s osazeným procesorem Ivy Bridge můžete využít i rychlost PCIe 3.0 standardu. Zajímavé je zajištění PCIe slotů pomocí posuvu. Ke vší smůle jsem nemohl využít první slot pro grafickou kartu, protože posuv byl asi o 0,5-1mm chybně provedený a karta jednoduše do slotu nešla plně zarazit. Předpokládám, že se skutečně jednalo o vadu kusu desky. Do druhého slotu karta zapadla bez potíží.

Velký test čtyř microATX desek Z77 – první díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Okolí patice procesoru je až na pár kondenzátorů čisté, na fotografii je dobře vidět i poloodkrytá cívka. Kousek pod paticí zaujímá své místo baterie. Tu častěji vídáme pod některým z PCIe slotů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama