Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB

Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB | Kapitola 7

Michal Maňák

Michal Maňák

30. 11. 2022 08:30 29

Seznam kapitol

1. Úvod, metodika 2. Kingston Micro SDXC Canvas React Plus 3. Kingston SDXC Canvas Go! Plus 4. SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-II 5. SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-I
6. SanDisk Extreme PRO microSDXC UHS-I 7. SanDisk Extreme 8. Verbatim Premium microSDXC 9. Transcend UHS-I microSD 300S 10. Tabulkové porovnání, závěry

Důvodů, proč si pořizovat paměťovou kartu, ubývá. V mobilech už je výrobci vidí neradi, popularita digitálních fotoaparátů zažívá pořádný sešup a těch pár lidí, co s sebou na sport vozí GoPro nebo nějakou jinou outdoorovou kameru, popularitu karet nezachrání. Pokud však mezi těch pár výjimek patříte, nebo uvažujete o kameře do auta, mohl by se vám test paměťových karet hodit.

Reklama

SanDisk Extreme

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento účastník testu přišel jako šedá myš. Název neobsahuje žádná reklamní slovíčka jako Pro nebo Plus, jen skromné Extreme (part number SDSQXA1-128G-GN6MA), které označuje karty schopné nahrávání videa ve 4K za lehce nadprůměrnou cenu zhruba od 590 korun. To zajímavé se skrývá pod označením A2. Karta by teda měla být výkonnější např. pro instalaci aplikací, coby úložiště pro handheldy, zkrátka všude tam, kde datové toky kolísají a špatně se plánují.

Nejprve rychlosti. Karta slibuje 160 MB/s pro čtení a 90 MB/s pro zápis. V testu jsme měli rychlejší, ale důležité je, že deklarovaný výkon karta splňuje.

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Potíž je v rychlosti operací za sekundu. Pokud bereme, že třída A2 je definována rychlostmi 4000 IO/S pro čtení a 2000 IO/S pro zápis u karet s kapacitou vyšší nebo rovnou 64 GB, a samotná rychlost přenosu souvisí i s počtem operací, trojčlenka napovídá, že Canvas React Plus na Application Performance Class 2 nedosáhl ani při vyšších rychlostech.

Nakonec jsem naměřil maximálních 2077 IO/S při random čtení v osmi frontách, ale maximální rychlost pro zápis nikdy nepřesáhla ani 1000, natož 2000 IOPS, ale pouhých 759 IO/S.

Myslel jsem si, že se mohlo jednat o chybu benchmarku, možná i chybu výrobce, co se týče značení či metodiky měření, nicméně nestalo se. Na stránkách SanDisku je třída A2 definována stejně, jenže ani benchmark ATTO nepřeskočil laťku. Rychlosti se shodují s prvním syntetickým testem, dovolím si proto ukázat pohled na rychlost v počtech operací:

Povšimněte si velkého rozdílu mezi 64 KB a ostatními velikostmi.
i Zdroj: PCTuning.cz
Povšimněte si velkého rozdílu mezi 64 KB a ostatními velikostmi.

Jak je vidět, maximální rychlosti dosahuje karta při práci s 64KB bloky, kde dosahuje 1720 IO/S pro zápis a 2570 IO/S při čtení. Zároveň je však patrné, že při zápisu jiné velikosti bloků je průměr mnohem nižší a ani maxima neodpovídají třídě A2. Zkoušel jsem proto různě měnit velikost bloků, počet front i celkový testovací soubor, ale na větší změny nedošlo a čísla se držela pod požadavky na A2.

Nechci však tvrdit, že je nemožné jich dosáhnout. Za prvé na to nemám znalosti, za druhé, pokud je u 64 KB tak velký skok, může existovat kombinace, která A2 standard splní, jen já ji neobjevil.

Co se týče výsledků z mobilního telefonu, SD Card Test reportuje průměrnou rychlost čtení 129 MB/s a pro zápis 97 MB/s.

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz
Rychlá karta do mobilu?

Verdikt

Díky třídě A2 a formátu microSD vypadal SanDisk Extreme jako ideální karta do mobilu nebo podobného zařízení, které využije vysokou rychlost náhodného čtení a zápisu. Rychlosti IOPS jsou však spíše podprůměrné a ani 64KB bloky, ve kterých byla rychlost skokově vyšší, neodpovídají podmínkám pro splnění Application Performance Class 2.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

formát SD i microSD
splňuje rychlost sekvenčního čtení i zápisu
nedosahuje třídy A2
maximální rychlost IOPS má daleko k modusu
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama