Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB

Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB | Kapitola 8

Michal Maňák

Michal Maňák

30. 11. 2022 08:30 29

Seznam kapitol

1. Úvod, metodika 2. Kingston Micro SDXC Canvas React Plus 3. Kingston SDXC Canvas Go! Plus 4. SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-II 5. SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-I
6. SanDisk Extreme PRO microSDXC UHS-I 7. SanDisk Extreme 8. Verbatim Premium microSDXC 9. Transcend UHS-I microSD 300S 10. Tabulkové porovnání, závěry

Důvodů, proč si pořizovat paměťovou kartu, ubývá. V mobilech už je výrobci vidí neradi, popularita digitálních fotoaparátů zažívá pořádný sešup a těch pár lidí, co s sebou na sport vozí GoPro nebo nějakou jinou outdoorovou kameru, popularitu karet nezachrání. Pokud však mezi těch pár výjimek patříte, nebo uvažujete o kameře do auta, mohl by se vám test paměťových karet hodit.

Reklama

Verbatim Premium microSDXC

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby byl test napínavější, zařadili jsme do něj i legendární Verbatim, značku, jejíž logo jste mohli potkávat už před desítkami let na disketách. Tentokrát šla do bitvy s nosičem odolnějším: testovaná karta Premium microSDXC (part number 44085) se nebojí vody, nárazů, ani teplot, kdy už se zdaleka nedá mluvit o pohodlí. Většina nosných informací o kartě je uvedena už na obalu: Verbatim má zvládat nahrávání videa ve full HD, sekvenční zápis dat rychlostí minimálně 10 MB/s a jak formát microSD a vzhled napovídá, rozhraní UHS-I. Větším písmem je na kartě napsáno, že umí číst rychlostí až 90 MB/s.

Na nás bylo už jen deklarované rychlosti potvrdit, nebo vyvrátit, k čemuž opět posloužil Crystal Disk Mark:

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak vidno, s uváděnou rychlostí sekvenčního čtení Verbatim nemá nejmenší problém, uvedených 90 MB/s překonává. Velkým překvapením je ale rychlost zápisu, respektive důvod, proč výrobce slibuje V10, když by si hypoteticky mohl dovolit i V30 nebo V60.

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

ATTO Disk Benchmark ukazuje velmi podobná čísla, opět se zřejmě ukazuje rozdíl v přepočtu mezi MiB a MB. Nicméně potěší, že rychlost se drží stejných hodnot v celém rozsahu velikostí testovacích dat. Formát microSD nahrává použití v mobilním telefonu, takže i rychlosti vstupů a výstupů mohou při výběru hrát svou roli. Verbatim Premium dosáhnul nejvýše 1170 IO/s u 64kB bloků, čtení bylo nejrychlejší u 512B bloků, tam benchmark naměřil 2300 IO/s.

Velmi zajímavé je pak porovnání se Sandiskem Extreme, který se chlubil vyšší třídou Application Processingu, ale kromě rychlostí u 64KB bloků dosahoval ve všech měřených velikostech pomalejšího zpracování.

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

I na mobilním telefonu karta Verbatim dosahuje toho, co slibuje. Optimisticky vypadá i porovnání vůči požadavkům na nahrávání videa. S nízkým bitratem je reálné i video v 8K, u častějšího 4K pak bude největším limitem spíš kapacita karty.

Dobrý dojem z Premium microSDXC by mohla pokazit už jen cena. Podmiňovací způsob v předchozí větě je však právem. Verbatim dle Heuréky seženete nejlevněji asi za 370 korun, průměrná cena se pak pohybuje nejčastěji pár korun pod pěti sty korunami.

Dostupný rychlík

Verdikt

Testovaný Verbatim je sympatický nejen cenou, ale i naměřenými čísly. Tam, kde se konkurence honí za extrémními čísly, si Verbatim jede své vyrovnané výkony, které převyšují i to, co uvádí standardy na obalu. Zejména rychlostí zápisu karta příjemně překvapila.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Cena
Včetně adaptéru na formát SD
Splňuje deklarovanou rychlost čtení
Převyšuje slibovanou rychlost zápisu
8K video zvládne jen s obtížemi
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama