Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB

Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB | Kapitola 9

Michal Maňák

Michal Maňák

30. 11. 2022 08:30 29

Seznam kapitol

1. Úvod, metodika 2. Kingston Micro SDXC Canvas React Plus 3. Kingston SDXC Canvas Go! Plus 4. SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-II 5. SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-I
6. SanDisk Extreme PRO microSDXC UHS-I 7. SanDisk Extreme 8. Verbatim Premium microSDXC 9. Transcend UHS-I microSD 300S 10. Tabulkové porovnání, závěry

Důvodů, proč si pořizovat paměťovou kartu, ubývá. V mobilech už je výrobci vidí neradi, popularita digitálních fotoaparátů zažívá pořádný sešup a těch pár lidí, co s sebou na sport vozí GoPro nebo nějakou jinou outdoorovou kameru, popularitu karet nezachrání. Pokud však mezi těch pár výjimek patříte, nebo uvažujete o kameře do auta, mohl by se vám test paměťových karet hodit.

Reklama

Transcend UHS-I microSD 300S

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Se startovním číslem 8 se do srovnávacího testu 128GB paměťových karet přihlásil Transcend s kartou UHS-I microSD 300S (part number TS128GUSD300S-A). I tento výrobce vsadil na provedení kombinující formát microSD s adaptérem na dospělou velikost SD. Prakticky tak ani nemusel na balení psát standard UHS-I, neboť UHS-II se na menší velikost vměstnat ani nedá. Z dalších informací na blistru se dozvíte, že by karta měla stíhat až 100 MB za sekundu, ale i schopnost pobírat video 4K.

Jen zřídka je udávaná třída App Performance, na kterou se ještě zaměříme. Označení Class 10, U3 a V30 je tak spíše do počtu, ale i tak je pro potenciální zákazníky přínosné, že na obalu najdou zrovna tu specifikaci, kterou znají. Úvod máme za sebou, pojďme na naměřená čísla.

Part. No.: TS128GUSD300S-A
i Zdroj: PCTuning.cz
Part. No.: TS128GUSD300S-A

Crystal Disk Mark potvrzuje, že dosáhnout 100 MB/s je dosažitelná meta, byť o nějaké rezervě se hovořit nedá. Pro kartu nemluví ani velký odstup od rychlosti zápisu – vždyť konkurence ze stejné cenové hladiny zvládla bezmála dvojnásobek!

Stejné hodnoty vychází i z benchmarku ATTO, respektive mírně horší. Rychlost čtení je sice stabilní v celém rozsahu velikosti čtených bloků, ale největších rychlostí v zápisu dosahuje  karta s mezerami, při kterých spadne až o 5 MB/s.

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Vzhledem k tomu, že se karta chlubí třídou App Performace Class 1, měřili jsme i množství IO operací za sekundu. Při náhodném čtení tedy má dosahovat 1500 IO/s a 500 IO/s při zápisu. Při blocích do velikosti 16 KB včetně toho Transcend skutečně dosahuje, bez mála toto tempo udrží až do 64 KB bloků.

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Přeskočit jsme nechtěli ani test v mobilním telefonu. I SD Card Test ukazuje rychlosti zápisu, jako předchozí benchmarky. Na natáčení videa ve 4K už ale opět čekejte omezení.

Transcend UHS-I microSD 300S patří mezi levnější karty v testu, koupíte ho od částky oscilující okolo 400 korun. Cena i formát předurčují kartu do levnějších mobilů, které nahrávání do 4K příliš často nezažijí a sem tam podporují i instalaci aplikací na kartu. Zájemci o vyšší rychlost by však měli hledat jinde.

Anachronická karta

Verdikt

Kladně hodnotíme, že Transcend splnil, co sliboval. Využití pro kartu je ale spíše ve starších zařízeních. Nové mobily si s appkami na kartě příliš nerozumí, rychlost zápisu je daleko za průměrem a hlavním argumentem pro výběr 300S se tak stává cena.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Cena
Splňuje App Performance Class 1
Pomalý zápis dat
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama