Velký test šesti pevných disků s kapacitou 3 TB
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Velký test šesti pevných disků s kapacitou 3 TB

Velký test šesti pevných disků s kapacitou 3 TB | Kapitola 15

Petr Kupský

Petr Kupský

29. 4. 2015 03:00 51

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Western Digital Green 3. Western Digital Red 4. Western Digital Black 5. Seagate Desktop HDD 6. Seagate NAS HDD 7. Toshiba Desktop 8. Metodika testování a testovací sestava 9. HD Tune Pro 5.5 - Benchmark 10. HD Tune Pro 5.5 - Random Access
11. HD Tune Pro 5.5 - Butterfly seek 12. AS SSD Benchmark 13. PCMark 8 14. Kopírování složky se soubory 15. Herní testy 16. Adobe Photoshop 17. Spotřeba a teplota 18. Hluk 19. Závěrečné hodnocení

Dnes se podíváme, jak si vedou aktuálně nejvýhodnější pevné disky s kapacitou 3 TB v pozici datového úložiště po boku systémového SSD. Z nabídky disků jsme vybrali šest cenově dostupných disků, které se k tomuto účelu hodí nejlépe, a to včetně u nás neobvyklého disku od Toshiby. Disky porovnáme i s jejich menšími 2TB variantami.

Reklama

Herní testy

Už jste si vyzkoušeli nedávno vydanou hru Grand Theft Auto V? Pokud ano, tak vás pravděpodobně překvapil požadavek hry na diskový prostor o velikosti 65 GB. Moderní hry jsou zpravidla vizuálně hezčí, ale přinášejí jednu nepříjemnou věc, velmi rychle zabírají volný datový prostor na disku. Ze stovek megabajtů u starších her jsme se postupně dopracovali k desítkám gigabajtů u těch aktuálních.

Pokud v počítačové sestavě máme systémový SSD disk o běžné kapacitě 120 GB, moc nových her na něj už dnes nenainstalujeme. Pokud bude vývoj her pokračovat podobně jako u GTA 5, nebude nám stačit ani poměrně cenově dostupný SSD disk o kapacitě 240 GB. Logicky nás napadne, zda by herní portfolio nebylo možné nainstalovat a provozovat na pomalejším datovém disku, disponujícím k tomuto účelu dostatečným prostorem. Že se to dá používat, jsem si ověřil u svého starého WD Green, který dlouhodobě k instalaci a hraní her bez problémů používám.

V této části testu si změříme dobu nutnou k načtení uložené pozice ve dvou herních titulech. V minulém testu 2TB disků jsme porovnávali také délku instalace hry S.T.A.L.K.E.R. Lost Alpha. Jak se ukázalo, délka instalace na výkonu pevných disků nezávisela a výsledky byly prakticky totožné. Výrazně limitujícím prvkem je v tomto případě rychlost zpracování dat instalátoru procesorem a operačním systémem. Z uvedeného důvodu byla tato disciplína z metodiky testu vypuštěna.

Měření jsem v tomto případě prováděl 3× za sebou a mezi jednotlivými pokusy jsem počítač restartoval. Trojici naměřených časů jsem do výsledného grafu zprůměroval. Na celkovém hodnocení se tento test podílí vahou 5 %.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Při načítání uložené pozice ve hře S.T.A.L.K.E.R. Lost Alpha nějaké měřitelné rozdíly mezi testovanými disky zaznamenáme. Přestože se na prvních dvou příčkách umístily vysokootáčkové disky Seagate Desktop a WD Black, z výsledků je zřejmé, že na rychlosti otáčení ploten při načítání pozice této hry moc nezáleží. Úsporný WD Red na třetí příčce zaostal o 2 sekundy a nejpomalejší WD Green ztrácí na vítěze 4 sekundy. Rozdíly jsou relativně malé, takže v praxi můžeme pohodlně používat kterýkoliv z desktopových disků.

V rámci minulého testu 2TB disků jsem pro porovnání změřil rychlost načítání uložené pozice z RAM disku, která činila 12,5 sekundy. Je tedy jasné, že klasické pevné disky v této hře dobu načítání dat prodlužují a její instalace na SSD disk bude přínosná.

V rámci herních testů jsem dále otestoval dobu pro načtení pozice ve hře Crysis 3. Za tím účelem jsem jednoduše nakopíroval adresář nainstalované hry ze svého pevného disku na disk testovaný do oddílu N, který jsem podle původního disku s instalací Originu přejmenoval. Uloženou pozici jsem pak načítal celkem 5x a mezitím jsem restartoval počítač. Naměřené výsledky jsem zprůměroval. Na celkovém hodnocení se tento test podílí vahou 5 %. Po najetí kurzorem myši nad obrázek se zobrazí procentuální porovnání výsledků všech disků, kde hodnota 100 % náleží 3TB disku WD Black.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Naměřené rozdíly v Crysis 3 jsou ještě menší, než v předchozím případě. Dá se říct, že jsou v rámci chyby měření. V případě této hry na rychlosti disku opravdu nezáleží a limitem bude zřejmě samotná hra a procesorový výkon. Ani instalace a načtení pozice Crysis z RAM disku není o nic rychlejší, konkrétně to trvalo 19,1 sekundy. Na hraní Crysis 3 tedy rychlé SSD nepotřebujeme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama