viking-technology-zacina-prodavat-3-5-ssd-s-mlc-cipy-a-kapacitou-az-50-tb
Novinka Viking Technology začíná prodávat 3,5" SSD s MLC čipy a kapacitou až 50 TB

Viking Technology začíná prodávat 3,5" SSD s MLC čipy a kapacitou až 50 TB

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

13. 7. 2017 15:45 6

Základním nedostatkem SSD je v dnešní době pro většinu náročnějších uživatelů jejich omezená kapacita. Běžně jsou totiž k dostání maximálně 2TB SSD, což může být problém třeba u profesionálů v oblasti tvorby obsahu, nebo v datacentrech. To se nyní snaží změnit firma Viking Technology.

Reklama

Ta totiž hodlá přijít na trh s SSD 3,5" formátu, který nabídne až 50 TB prostoru. Pokud máte tedy dostatek finančních prostředků, budete si moci pořídit řešení, které výrobce označuje jako UHC-Silo. Disky této řady ale nebudou mít výhodu pouze ve své kapacitě 25 nebo 50 TB, ale také ve využitých paměťových čipech.

Viking Technology začíná prodávat 3,5" SSD s MLC čipy a kapacitou až 50 TB
i Zdroj: PCTuning.cz

Součástí disků této řady totiž mají být čipy z výroby SK Hynix využívající paměťové buňky typu MLC. Pochopitelná tedy bude vysoká cena, kterou bohužel zatím neznáme. Pro připojení disky využívají rozhraní SAS s teoretickou přenosovou rychlostí 6 GB/s. Co do parametrů se mohou uživatelé těšit na sekvenční čtení až 500 MB/s a zápis až 350 MB/s. Náhodné čtení (4K) pak dosahuje na 60000 IOPS a zápis až 10000 IOPS. Výrazně vyšší je oproti běžným SSD spotřeba, která dosahuje až na 16 wattů. 

Životnost disků by se potom měla vyšplhat na 1 DWPD, tedy jedno přepsání zařízení za den po dobu pěti let. Chybět by neměly ani technologie pro ochranu a sledování stavu jako je S.M.A.R.T. či ECC. Otázkou samozřejmě zůstává cena, která bude jistě astronomicky vysoká, nicméně výrobce ji zatím neuvádí. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama