Viper VPR100 1 TB: TLC SSD disk s RGB osvětlením
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Viper VPR100 1 TB: TLC SSD disk s RGB osvětlením

Viper VPR100 1 TB: TLC SSD disk s RGB osvětlením | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 3. 2020 03:00 11

Seznam kapitol

1. Starý známý disk s RGB osvětlením 2. Představení disku VPR100 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité) 6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby
7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Výkon disku s RGB synchronizací 11. Závěr

Jednou to muselo přijít, SSD disk jehož hlavním úkolem je svítit a blikat v barvách RGB. Patriot uvedl novou řadu s vysokým výkonem, originálním chladičem a osvětlením pomocí adresovatelných RGB LED. Zapnutí blikátek má výrazný dopad na výkon, což pro mne bylo překvapení.

Reklama

SLC cache a výkon versus teplota

Viper VPR100 1 TB: TLC SSD disk s RGB osvětlením
i Zdroj: PCTuning.cz

Co mne na 3D TLC discích zajímá nejvíc, je SLC cache. Jak vidíte, SLC cache u 1TB verze disku Viper VPR100 je zhruba 25 GB a zvládá rychlost kolem 3000 MB/s. To říkají i specifikace disku. Poté výkon v zápisu radikálně padá k hodnotě kolem 1000 MB/s. Je to velice podobný průběh s jinými disky postavenými na této OEM platformě. Zdá se, že firmware je u všech stejný a také jejich chování. Není to špatný výsledek, viděl jsem významně horší rychlosti zápisu. Tohle je na 3D TLC disk spíše nadprůměr. Škoda jen té malé kapacity, dvojnásobná velikost by disku slušela víc.

Viper VPR100 1 TB: TLC SSD disk s RGB osvětlením
i Zdroj: PCTuning.cz

Teplota disku je i přes chladič vysoká. Pokud čidlo měří správně, pohybuje se v zátěži kolem 65 °C. Maximální teplotu, kterou jsem po intenzivním testování naměřil, bylo 67 °C. V tu chvíli je aktivovaná ochranná funkce a klesá výkon ve čtení i zápisu. Doporučuji disk chladit aktivně, protože tento chladič se moc neosvědčil. Ten původní, dvakrát vyšší, fungoval o mnoho lépe.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama