Virtuální realita: pokus třetí, rok druhý, tápeme dál
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Virtuální realita: pokus třetí, rok druhý, tápeme dál

Virtuální realita: pokus třetí, rok druhý, tápeme dál | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 12. 2017 16:00 45

Seznam kapitol

1. Virtuální realita, kolo třetí 2. Ještě nechutnější 3. „Zážitek“, který spíš odrazuje 4. Ticho a klid...
5. Raději sedět na zadku 6. Proč jsem si nekoupil VR? 7. Zamíchá s tím smíšená realita?

Loňský prosinec byl ve znamení velkých VR příslibů: Každá grafika a počítač se posuzoval podle své schopnosti vytvořit VR svět, předváděla se dema, slibovaly se velké tituly pro hry i konzole. A jak to tak vypadá, od těch příslibů jsme se zatím moc neposunuli. Jak jsme na tom s virtuální realitou nyní, na konci roku 2017?

Reklama

Celosvětové prodeje v objemu milión headsetů za čtvrtletí nejsou ohromující, ale taky nejsou zanedbatelné. Prodeje jsou zkrátka pomalejší, než by bylo ideální. Proč si ale lidé VR nekupují? Neznám jejich motivy, ale vím o důvodech, proč jsem si VR nekoupil já.

1) Pořizovací cena VR setu je vysoká. Mojí volbu představuje jednoznačně HTC Vive, který je technologicky nejpokročilejší. Je ale také nejdražší a vím o lepších věcech, za které utratit skoro 20 tisíc korun.

2) Pro VR potřebujete opravdu silný hardware. Zatímco pro hraní moderních her ve FullHD rozlišení stačí grafika pod deset tisíc, pro VR potřebujete co nejvyšší výkon, tedy ideálně to nejsilnější grafické řešení, které si vůbec můžete dovolit. To jsou další peníze navíc, řekněme tak 10–15 tisíc navíc.

3) Není to úplně nutné, ale hodí se skříň specificky určená pro VR, tedy s HDMI vyvedeným na čelní stěnu. Anebo přímo batohový počítač určený pro VR – hraní ve VR tedy musíte fakticky přizpůsobit výběr počítače od samotného základu.

Virtuální realita: pokus třetí, rok druhý, tápeme dál
i Zdroj: PCTuning.cz

4) Potřebujete volné místo, zvláště s HTC Vive. Instalační panáček v demu HTC Vive to má jednoduché, z bytečku všechno vyhází, což pravděpodobně dělat nebudete. HTC Vive vyžaduje v podstatě jednu místnost – a to je, v případě, že žijete v drahém městě, docela nákladné. Opravdu hodně nákladné.

5) S HTC Vive jste stále k počítači přikurtovaní kabely, na což si asi zvyknout lze, ale za ty vynaložené peníze to štve. Je to taková řekněme technická nedotaženost, navíc řešitelná například pomocí bezdrátového systému TPCast. Ten ale přidává dalších dvanáct tisíc k sestavě.

Shrnuto, sečteno: Je to zatraceně drahé, nemám na to místo a najdu jen málo titulů, které mě opravdu zajímají, z toho přesně nula, kvůli kterým bych vložil do upgradu alespoň třicet tisíc navíc. Reálnou aplikaci navíc nemám, pro mě je to věc čistě k zábavě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama