vistalizace-5-nastaveni-site-uac-a-dalsi
Software Článek Vistalizace 5: nastavení sítě, UAC a další...

Vistalizace 5: nastavení sítě, UAC a další...

Jiří Vašek

Jiří Vašek

16. 11. 2007 01:00 22

Seznam kapitol

1. Houpeme se v síti 2. Síťové profily a sdílení 3. UAC - řízení uživatelských účtů 4. Výchozí nastavení programů 5. Automatické přehrávání disků

Zatímco intenzivně pracujeme na recenzi nových HD Radeonů 38xx (karty dorazily teprve včera, recenzi přineseme dnes podvečer), pro zkrácení čekání Vám přinášíme další díl Vistalizace. Po dvou článcích na téma nastavení a optimalizace Windows Vista přichází poslední díl "první série". Dnes jsme se proto podívali na přání čtenářů, kteří předchozí články komentovali. Pod lupou si prohlédneme síťování a mechanismus zabezpečení UAC.

Reklama

Jednoznačně nejsložitější změnou oproti starším Windows je nyní konfigurace síťového provozu. Ve Windows XP prakticky žádné nástroje neexistovaly - vše bylo omezeno pouze na dialog Síťová připojení, poněkud honosně nazvaný ovládací panel, v praxi se jednalo pouze o souhrnné okno obsahující všechna síťová připojení v počítači. A dále samozřejmě bylo možné jednotlivá připojení rozkliknout a dle libosti nastavovat. Komfort tedy prachmizerný, byť funkčně dostačující. Vývojáři Windows Vista samozřejmě síťová připojení vypustit nemohli, ale celý mechanismus zaštítili mohutným Centrem sítí a sdílení, které dokonale zmátlo většinu uživatelů včetně mě. Pojďme se tedy podívat, zda změna náhodou nebyla ke škodě věci, a jak vlastně tuhle novinku používat.

Centrum sítí a sdílení

Narozdíl od předchozích verzí Windows se již nyní jedná opravdu o plnohodnotný ovládací panel, stejně jako kdysi Síťová připojení je logicky mezi ostatními ovládacími panely. Lze jej otevřít i jinak - pokud již v systému nějaké připojení máte, a jeho ikona je zobrazena v oznamovací oblasti (system tray), přes pravé myšítko cesta vede také. Navíc, v jakémkoli dialogu týkajícím se sítě, se někde nachází rychlý odkaz na Centrum sítí a sdílení. So far, so good. Jak to tedy vypadá?

Vistalizace 5: nastavení sítě, UAC a další...
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkem přehledně vidíme, zda je počítač momentálně připojen do nějaké sítě, a také zda má přístup do internetu. Netuším přesně, jak zjišťovací mechanismus pro internet funguje, ale nejspíš se jednoduše pingne nějaký server Microsoftu, takže pozor na nastavení firewallu. Všechny tři ikonky jsou klikací, ale nejedná se o nic přelomového, Počítač prostě funguje jako stejnojmenná ikona na ploše, Síť jakbysmet, a Internet spustí webový prohlížeč. Poblíž se nachází odkaz na zobrazení mapy sítě, toto logicky rozumně funguje pouze pokud jste v nějaké síti, a pokud je vše správně nastaveno (rozuměj pokud jsou povoleny potřebné služby a NetBIOS).

Vistalizace 5: nastavení sítě, UAC a další...
i Zdroj: PCTuning.cz

Narozdíl od hlavního okna Centra sítí a zabezpečení, pokud v mapě sítě najedete myší na některý objekt, zobrazí se vám podrobnější informace, jako IP a MAC adresa. Svoji funkci přehledu tedy toto okno plní dobře. Bohužel, zatím jsem neměl možnost pracovat s tímto dialogem ve větší síti, výsledky by mě velice zajímaly.

Zpět v hlavním okně Centra nyní půjdeme dále. Uprostřed se nachází informace o přístupu do sítě (tedy to samé co ukazují ikony nahoře), a o momentálním síťovém připojení. Lze tedy vysledovat, které z vašich síťových připojení vede do internetu. Odkaz pro Zobrazit stav funguje stejně jako zobrazení stavu připojení ve Windows XP.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama