Vizionáři, nebo osli? Jak je těžké hledět do budoucnosti počítačů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Vizionáři, nebo osli? Jak je těžké hledět do budoucnosti počítačů

Vizionáři, nebo osli? Jak je těžké hledět do budoucnosti počítačů | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 8. 2014 12:00 23

Seznam kapitol

1. Každodenní pravděpodobnost 2. A v roce 2010 budeme mít 10GHz procesory... 3. Každý chvíli vizionářem, aneb terminály opět ve hře 4. Být za osla...
5. ... nebo se schovávát za druhé? 6. Moderní pohádky 7. Když se seknete na pravém místě

Každý má názor na to, jak bude vypadat budoucnost počítačů. Ve skutečnosti se ukazuje, že odhadovat budoucnost je nesmírně těžké – a to se bavíme jen o „věrohodných možných odhadech“, které dávají smysl. Pokud jde o schopnost odhadnout skutečný vývoj, je to mnohem, mnohem horší.

Reklama

A teď si vezměte, že odhadování budoucnosti v informačních technologiích je ještě mnohem těžší než třeba v ekonomice. Tak předně se tu mnohem častěji vyskytují „černé labutě“, tedy skokové nepředvídatelné změny. Můžete relativně dobře odhadovat celkové parametry IT trhu, jako je jeho celkový objem v budoucnosti, protože to do značné míry koreluje s ekonomikou obecně. Ale co jednotlivé události? Tam nastává malér, protože není žádná garance, že další generace systému zaboduje a bude úspěšná. Uživatelé mohou změnit platformu, jak se stalo mnohokrát, například když přecházeli z Amigy na PC. Vy sice víte, že si nový počítač koupí, odhadnete, za jak dlouho asi a kolik bude stát, ale zhola netušíte, jaký stroj to bude.

V březnu 2009 vypadala budoucnost Firefoxu hodně růžově... (zdroj: statcounter.com)
i Zdroj: PCTuning.cz
V březnu 2009 vypadala budoucnost Firefoxu hodně růžově... (zdroj: statcounter.com)

Usuzování na budoucnost z minulosti je ošidné – a to zvláště, když se snažíte vyvodit nějakou predikci o technologii, která buď dosud vůbec neexistovala anebo se něco podobného vyskytlo, ale jenom okrajově. Jak bylo možné v roce 1970 odvodit, kolik mikropočítačů se bude za deset let vyrábět, když tehdy žádné mikropočítače neexistovaly? V podstatě není nic možné vyvozovat, spíše jenom hádáte. Řídíte se pocitem či vizí.

Lidé s vizí si představují budoucnost asi tak, jak to dělají autoři sci-fi. Představují si využití, která nikoho nenapadla, protože v současném kontextu nedávají smysl. Tak například textový editor: Dával by smysl v šedesátých letech? Těžko, počítače jsou přece na počítání, jaké numerické operace byste dělali s písmeny? Kdo by si v osmdesátých letech představil, že počítač, který se vám vejde do kapsy a který dokáže bezdrátově komunikovat s celým světem, budete využívat hlavně pro focení oběda a sdílení té fotky s přáteli?

Vizionáři, nebo osli? Jak je těžké hledět do budoucnosti počítačů
i Zdroj: PCTuning.cz

"" by User:欅が撮影 - User:欅. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama