Vizionáři, nebo osli? Jak je těžké hledět do budoucnosti počítačů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Vizionáři, nebo osli? Jak je těžké hledět do budoucnosti počítačů

Vizionáři, nebo osli? Jak je těžké hledět do budoucnosti počítačů | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 8. 2014 12:00 23

Seznam kapitol

1. Každodenní pravděpodobnost 2. A v roce 2010 budeme mít 10GHz procesory... 3. Každý chvíli vizionářem, aneb terminály opět ve hře 4. Být za osla...
5. ... nebo se schovávát za druhé? 6. Moderní pohádky 7. Když se seknete na pravém místě

Každý má názor na to, jak bude vypadat budoucnost počítačů. Ve skutečnosti se ukazuje, že odhadovat budoucnost je nesmírně těžké – a to se bavíme jen o „věrohodných možných odhadech“, které dávají smysl. Pokud jde o schopnost odhadnout skutečný vývoj, je to mnohem, mnohem horší.

Reklama

Je to tak, šéfové velkých firem lžou a lžou i analytici. Klasickým příkladem může být slavný analytik dotcomové bubliny Henry Blodget, který měl tu smůlu, že mimo veřejně deklamovaných hesel napsal surovou pravdu do emailů, takže byl odsouzen za podvod a dostal doživotní zákaz obchodování na burze (a proto si musel založit Business Insider).

Ano, vy si můžete vybrat: Jít tou důvěřivou sociální cestou anebo používat kritický rozum. Když vás osloví někdo zcela neznámý a začne vám popisovat, že vyvinul architekturu grafického čipu, která si s přehledem strčí jak ATI tak nVidii do kapsy – uvěříte mu? Pravděpodobně asi ne, ale přesně tohle se mi stalo v roce 1999, kdy jsem napsal na základě rozhovoru s Bitboys Oy oslavný článek na jejich čip Glaze3D, který měl již záhy opanovat svět a nějak jsem si neověřil, jestli jsou jejich fantastické sliby reálné. Nebyly. Ale když oni byli tak nadšení...

Vizionáři, nebo osli? Jak je těžké hledět do budoucnosti počítačů
i Zdroj: PCTuning.cz

O pár let později, když k nám přijel kočovný cirkus Nokie se dvěma velmi naspeedovanými přednášejícími, kteří byli taky tak nadšení z nGage a mluvili tak rychle, že jsem měl dojem, že jsou na koksu, jsem si už dal pozor. Řešil jsem s nimi ohyzdný design telefonu (při telefonování jste vypadali, že máte v lebce zabodnuté frisbee), že obrazovka na výšku je docela divná a že nutnost telefon rozebrat a vyjmout baterii proto, abyste se dostali k paměťové kartě, je doslova chorá. Dočkal jsem se hned na místě ohodnocení, že jsem negativista, že sborka a rozborka telefonu je otázkou pár sekund a výměnu paměťové karty řeší jenom piráti a podobné existence.

Vizionáři, nebo osli? Jak je těžké hledět do budoucnosti počítačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Tentokrát jsem se zviklat nenechal a psal jsem o tom, co jsem viděl a ne o tom, co do mě ty dvě severské turboveverky hustily. A dobře jsem udělal, přes marketingové snažení a tři miliony prodaných kusů byl nGage docela solidní fail.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama