Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun

Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

26. 5. 2014 03:00 72

Seznam kapitol

1. Nejvíce se prodávají levné počítače 2. Výběr komponent — procesor, paměti, deska 3. Výběr komponent — grafická karta, disk, zdroj a skříň 4. Testovací sestavy, hry a metodika 5. Assassins Creed IV, Battlefield 4 6. Bioshock: Infinite, Call of Duty: Ghosts
7. Crysis 3, Far Cry 3 8. Grid 2, Hitman: Absolution 9. Max Payne 3, Metro: Last Light  10. Sleeping Dogs, Thief 11. Tomb Raider, Total War: Rome II 12. Závěr

Postavit počítač pro hraní her za deset až patnáct tisíc? Není to snadné, ale je to možné. Navrhli jsme herní sestavy za deset a patnáct tisíc korun s daní tak, aby bylo možné si na nich po snížení detailů zahrát třeba Assassin's Creed IV nebo Battlefield 4. Dražší sestava přitom řadu i náročnějších her plynule rozjede na nejvyšší detaily.

Reklama
Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


AMD Radeon R9 290X je velmi výkonnou kartou, dovolit si jej ale může málokdo

Není sporu o tom, že Radeon R9 290X nebo nVidia GeForce GTX 780 Ti jsou zejména v nereferenčních verzích výborné grafické karty. Jejich potíž je však v tom, že se jedná o naprostý highend a jen málokdo si může dovolit každé dva až tři roky kupovat jen grafickou kartu za víc než deset tisíc korun s daní, ke které je navíc potřeba mít i odpovídající zbytek sestavy. Finanční možnosti jsou pro většinu uživatelů nejvíce limitujícím prvek a na prodejích je to vidět. Vždy, když se někde objeví prodejní statistiky, vypadají velmi podobně, jako kdybychom ceny produktů seřadili vzestupně — nejvíce se prodávají ty nejlevnější, nejméně pak ty nejdražší.

Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


HAL3000 Platinum 9518 — vítěz srovnávacího testu herních sestav do dvaceti tisíc z loňského srpna

Jsme si toho vědomi i na PCTuningu a kromě recenzí highendového a drahého hardwaru, které si rád přečte každý fanda, se snažíme také přinášet testy hardwaru, který se skutečně prodává a o který byste mohli mít potenciálně zájem. Vidět je to především na sestavách. Minulý rok na konci léta jsme vám přinesli srovnání herních sestav za 25 tisíc korun a v lednu jsme pokračovali článkem zaměřeným na výběr komponent pro herní sestavy za 12, 20 a 30 tisíc korun včetně operačního systému. Právě na ten dnes nepřímo navážeme. Cenové limity jsme však nastavili výrazně přísněji — na 10 a 15 tisíc korun s daní. Jedinou výjimkou bylo, že do ceny počítače tentokrát nebylo nutné vměstnat i licenci na operační systém Windows. Dnešní článek je tak určen třeba vysokoškolákům, kteří se k legálním verzím Windows mohou zdarma dostat v rámci studia a potěší snad i ty, jimž bylo zahrnutí ceny Windows do ceny celého PC proti srsti. Cíl článku naopak zůstal podobný jako v předchozích případech — za dané peníze postavit sestavy s co možná nejvyšším výkonem ve hrách.

Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTX 760 se svého nástupce zatím nedočká

Často kladenou otázkou při nákupu nového počítače bývá, zda je právě teď pro koupi počítače vhodná doba. Zda třeba za měsíc AMD či nVidia nevydá novou generaci nových grafických karet či nepřijde výrazná vlna slev. Obecně se domnívám, že důvod čekat není téměř nikdy, a pokud už je, měl by být skutečně pádný. V současnosti, myslím, není důvod čekat. Plnohodnotné nové generace grafických karet jsou v nedohlednu, vždyť AMD teprve před pár týdny uvádělo některé modely Radeonů řady 200 a podobně je na tom i nVidia. Jí v nabídce chybí z nové generace snad jen skutečně levné karty GeForce GT 740 a podobně, ty už však kvůli velmi nízkému výkonu budou i tak mimo zájem hráčů. Podobně neočekávám žádné větší vlny slev či zvýhodnění v podobě plných verzí několika AAA her zdarma. S nadcházejícím létem k tomu jednoduše není důvod a takové pobídky přijdou nejdříve koncem srpna.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama