Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun

Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun | Kapitola 12

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

26. 5. 2014 03:00 72

Seznam kapitol

1. Nejvíce se prodávají levné počítače 2. Výběr komponent — procesor, paměti, deska 3. Výběr komponent — grafická karta, disk, zdroj a skříň 4. Testovací sestavy, hry a metodika 5. Assassins Creed IV, Battlefield 4 6. Bioshock: Infinite, Call of Duty: Ghosts
7. Crysis 3, Far Cry 3 8. Grid 2, Hitman: Absolution 9. Max Payne 3, Metro: Last Light  10. Sleeping Dogs, Thief 11. Tomb Raider, Total War: Rome II 12. Závěr

Postavit počítač pro hraní her za deset až patnáct tisíc? Není to snadné, ale je to možné. Navrhli jsme herní sestavy za deset a patnáct tisíc korun s daní tak, aby bylo možné si na nich po snížení detailů zahrát třeba Assassin's Creed IV nebo Battlefield 4. Dražší sestava přitom řadu i náročnějších her plynule rozjede na nejvyšší detaily.

Reklama
Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Cílem článku bylo navrhnout co nejvýkonnější sestavy pro hraní her s finančními limity deset a patnáct tisíc korun. Levnější sestavu s cenovým limitem deset tisíc korun s daní jsem postavil na dvoujádrovém procesoru Intel Pentium, 4 GB operační paměti a grafické kartě AMD Radeon R7 265. I na takto slabém počítači si ale v dnes nejrozšířenějším Full HD rozlišení vcelku bez problémů zahrajete všechny nové hry. S výjimkou těch méně náročných to samozřejmě nebude na nejvyšší nastavení detailů, po snížení byste však neměli mít problémy. Výjimkami mohou být jen hry, které jsou velmi náročné na výkon procesoru. Ty nemusí běžet naprosto plynule ani po snížení všech detailů na úplné minimum.

Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkonnější počítač s cenou patnáct tisíc s daní byl osazen dvoujádrovým procesorem řady Intel Core i3, 8 GB operační paměti a grafickou kartou nVidia GeForce GTX 760. Na takovéto sestavě si už bez problémů zahrajete téměř všechny nové hry i na vysoká nastavení detailů. Pokud budete muset detaily přeci jen snižovat, bude to jen u nejnáročnějších titulů a postačí jen vypnutí nejnáročnějších efektů. Pouze u některých her může být v náročnějších scénách problém s plynulostí kvůli omezení procesorem, podobně jako u sestavy za deset tisíc.

Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Vzhledem k tomu, že operační systém již dnes není problém nainstalovat z USB disku, ovladače, hry i audio/video se distribuuje přes internet, rozhodl jsem se počítače poprvé neosadit optickou mechanikou. Dá se tak ušetřit několik stokorun, které je následně možné utratit za lepší grafickou kartu, procesor, nebo třeba větší pevný disk. Stejně tak jsem obě sestavy osadil boxovými chladiči, které k procesoru dostanete zdarma. Nejsou sice tak dobré a tiché jako alternativní varianty, při takto omezených rozpočtech však dle mého názoru postačí.

Navržené sestavy je navíc možné snadno modifikovat. Každá stokoruna navíc je v těchto kategoriích znát a příplatek pár set korun se často vyplatí, může totiž znamenat lepší výbavu a rozšiřitelnost (u základní desky v levnější sestavě nebo příplatkem), lepší poměr cena/výkon či v případě disku lepší poměr cena za gigabajt. Berte je spíše tedy jako ukázku než přesný návrh toho, co koupit v daných cenových relacích.

Poděkování

Za zapůjčení většiny testovaného hardwaru děkujeme internetovému obchodu Alza.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama