Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun

Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

26. 5. 2014 03:00 72

Seznam kapitol

1. Nejvíce se prodávají levné počítače 2. Výběr komponent — procesor, paměti, deska 3. Výběr komponent — grafická karta, disk, zdroj a skříň 4. Testovací sestavy, hry a metodika 5. Assassins Creed IV, Battlefield 4 6. Bioshock: Infinite, Call of Duty: Ghosts
7. Crysis 3, Far Cry 3 8. Grid 2, Hitman: Absolution 9. Max Payne 3, Metro: Last Light  10. Sleeping Dogs, Thief 11. Tomb Raider, Total War: Rome II 12. Závěr

Postavit počítač pro hraní her za deset až patnáct tisíc? Není to snadné, ale je to možné. Navrhli jsme herní sestavy za deset a patnáct tisíc korun s daní tak, aby bylo možné si na nich po snížení detailů zahrát třeba Assassin's Creed IV nebo Battlefield 4. Dražší sestava přitom řadu i náročnějších her plynule rozjede na nejvyšší detaily.

Reklama
Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


oba počítače jsem postavil na platformě Intel — do levnější sestavy jsem osadil procesor Intel Pentium, do dražší pak Core i3

Oba počítače jsem se rozhodl postavit na platformě Intel. U sestavy do deseti tisíc je nutné šetřit na každé komponentě včetně procesoru, volba proto padla na levný model Pentium G3220. Jde o dvoujádrový procesor aktuální architektury Haswell. Jeho pracovní frekvence je rovné 3 GHz a pořídíte jej za 1250 Kč s daní. Od tak levného procesoru se samozřejmě nedají čekat zázraky. Pokud proto bude mít hra vyšší nároky na výkon procesoru, může se na levné sestavě trhat i po snížení detailů na minimum (protože limitem nebude grafická karta, ale právě procesor).

Do výkonnějšího počítače jsem osadil také procesor Intel, konkrétně dvoujádrový model vyšší řady Core i3. Varianta i3-4150 je podobně jako slabší Pentium postavena na nejnovější architektuře Haswell. Liší se vyšší frekvencí 3,5 GHz, podporou technologie HyperThreading a několika dalšími drobnostmi. Proti Pentiu je přesto Core i3 podstatně dražší, pořídíte jej přibližně za 2650 Kč s daní.

Alternativou pro dražší počítač s cenou okolo patnácti tisíc by mohla být i platforma AMD, konkrétně šestijádrový procesor AMD FX-6300, který se prodává za podobnou cenu jako Core- i3-4150 od Intelu. Výkon ve hrách při srovnání těchto dvou proceosrů bude záviset na tom, zda daná hra dokáže využít vícejádrové procesory (výkonnější AMD FX), anebo zda spíše využije vyšší výkon na jádro (výkonnější Core i3). V současnosti je to přibližně půl na půl. Menší nevýhodou procesoru AMD bude vyšší spotřeba. Stavět levnou sestavu na platformě AMD ale nedoporučuji. Na základní čtyřjádro AMD FX-4130 v rozpočtu není dost peněz stejně jako na základní modely řady Athlon X4 (Athlon X4 740).

Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


základní chladič procesoru (tzv. box) bude muset stačit u obou sestav

V článku se snažím sestavit počítač s co možná nejvyšším herním výkonem. Na pořádný chladič procesoru tak už v rozpočtu nezbyly peníze a obě sestavy si budou muset vystačit s levným chladičem, který Intel zdarma přibaluje ke svým procesorům (tzv. boxovaný chladič). Není sice tak tichý jako lepší chladiče, poměrně úsporný a nepřetaktovaný procesor ale bez problémů uchladí. Pokud vám však mírné překročení rozpočtu nevadí a raději si připlatíte za tichý chod počítače, pak mohu doporučit osvědčený chladič Arctic Freezer 7 Pro, který se v současnosti prodává za cenu lehce přes 500 Kč nebo o stovku dražší a ještě o něco lepší Gelid Tranquillo či některého z jeho následníků, např. SilentiumPC Fera 2.

Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


rychlost operačních paměti neřešte a kupujte to nejlevnější s frekvencí 1333 nebo 1600 MHz

Jak ukázaly starší testy výkonu operačních pamětí a srovnávací test levných DDR3 pamětí s kapacitou 8 GB, připlácet za dražší operační paměti nemá smysl a smysl dává i koupě nejlevnějších dostupných pamětí. Na tomto faktu se nic nezměnilo ani v současnosti. Ať už se rozhodnete svůj nový počítač postavit na jakékoliv současné platformě, vždy budete potřebovat paměti DDR3. Frekvence bohatě stačí základních 1333 MHz (můžete připlatit i na 1600 MHz, záleží především na ceně, víc než něco pod dvě stovky ale nemá smysl na rychlejší paměti přidávat), roli hraje jen kapacita. Slabšímu počítači za deset tisíc bude muset stačit jeden 4GB modul, cena takové paměti se v současnosti pohybuje kolem devíti set. Kupovat kit ze dvou 2GB modulů by byl nesmysl, na levnější desce jsou totiž jen dva sloty pro paměti a přínos dvoukanálového zapojení by nevyvážil komplikace při případném rozšiřování PC o další 4 GB paměti. U dražší sestavy už osadníme dva 4GB moduly, na ně si připravte 1700 Kč s daní.

Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


do počítače za deset tisíc postačí nejlevnější dostupné desky, do patnáctitisícového stroje může být o něco dražší

Při výběru základní desky je nutné se držet při zemi. K velkému utrácení však není důvod, i levné desky nabízí vše důležité a v herním počítači bez větších problémů poslouží. Pro počítač za deset tisíc jsem vybral jednu z nejlevnějších desek vůbec a to model MSI H81M-P33. Deska má dva sloty pro operační paměť, slot PCI Express ×16 pro grafickou kartu a jeden rozšiřující PCI Express ×1 slot. V budoucnu lze tedy přikoupit například TV Tuner (ale i ten už spíš zapojíte do USB) nebo lepší zvukovou kartu. Samozřejmostí je integrovaná síťová karta, zvukový kodek (nutno však říct, že nijak kvalitní) a šestice USB portů, přičemž dva z nich jsou novější revize 3.0. Z Pro možnost budoucího rozšíření o SSD nabízí deska také dva porty SATA 6 Gb/s.Velkou výhodou desky je již zmíněná cena, která se pohybuje okolo tisíce korun s daní.

Do dražšího počítače jsem vybral desku Gigabyte GA-H97-HD3. Tato deska je o něco dražší, dáte za ni okolo dvou tisíc. Na druhou stranu tomu odpovídá i lepší výbava. Integrovaná zvuková i síťová karta používají kvalitnější čipy, deska je vybavena staršími sloty PCI a všechny SATA porty mají rychlost 6 Gb/s. USB portů je opět šest, přičemž čtyři jsou verze USB 3.0.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama