vybirame-a-ladime-notebook-2-cast
Mobilní zařízení Článek Vybíráme a... ladíme notebook - 2. část

Vybíráme a... ladíme notebook - 2. část

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

2. 8. 2007 01:00 37

Seznam kapitol

1. Přetaktovávat nebo ne, to je otázka... 2. Ripleyová, najděte Clock generator 3. Neznáme zámek ale máme různé klíče 4. ClockGen - nejlepší řešení
5. Praktická ukázka přetaktování 6. Utilita SetFSB 7. Utilita SysTool a Závěr

Přetaktování notebooku je jako úkol Mission Impossible: pokud máte znalosti a odhodlání, můžete do toho jít, pokud se ale něco stane, pak je to na jen a pouze na Vás. Můj notebook jsem ve finále přetaktoval o poměrně opatrných 210MHz (z 1.73 na 1.94GHz) pomocí utility ClockGen (a v ní nastavil automatickou změnu frekvence po startu systému). Systém zvládá tuto frekvenci v každé situaci (plně np. fungují šetřící režimy SpeedStep) - ve finále je to jako bych koupil stejný notebook s procesorem o dva typy vyšším...

Reklama

Důležitá poznámka: všechny zde uvedené postupy a metody platí i na běžné "desktopové" počítače. Pokud tedy máte základní desku, která nepodporuje overclocking, můžete zkusit přetaktovat procesor softwarově. Další důležitou věcí je, že pomocí těchto metod můžete procesor nejen přetaktovávat, ale i podtaktovat - to je vhodné zejména pro majitele mobilních Celeronů M bez implementované funkce SpeedStep...

Nejvíce příspěvků pod minulým článkem tvrdilo, že přetaktování notebooku je absolutní nesmysl. Musím říci, že něco podobného jsem tvrdil i já. Argumentu proti je totiž více než dost. Zkusme je shrnou do hlavních bodů:

  1. Notebooky nejsou na přetaktování stavěné, nevydrží to (nedostatečný chladič, zdroj),
  2. přetaktovaný notebook bude hlučnější,
  3. přetaktovaný notebook bude mít vyšší spotřebu,
  4. přetaktováním procesoru jej můžete poškodit,
  5. přetaktování často porušuje záruku výrobce,
  6. přetaktování už dnes není v módě, raději si koupit výkonnější model

Tak to je argumentační baterie, na kterou nedokáže potenciální přetaktovávač odpovědět obvyklým: "neboj, vyměníme chladič a zdroj a bude to OK". Jít nad rámec tepelných i napájecích možností systému je vždy nesmysl - o tom nemusíme polemizovat. Pouštět se do rozebírání nebo HW úprav notebooku také nemá smysl. Takže nemáme o čem psát? Ale máme...

Vybíráme a... ladíme notebook - 2. část
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavní pravidlo - nepřetěžovat systém

Je tedy jasné, že notebooky nemůžeme "normálně" přetaktovávat (což jistě měli na mysli diskutující pod včerejším článkem), ale musíme použít mnohem šetrnější metody. Základní filozofii je nezatěžovat systém nad meze dané jeho konstrukcí.

Klíčovou otázkou takového přístupu je, jestli je možné procesor v daném notebooku nahradit výkonnějším typem bez výměny chladiče nebo, v krajním případě, celé základní desky. Na tuto skutečnost se raději informujte u výrobce - pokud jste si ale pořídili notebook se "základním" procesorem, pak váš systém téměř jistě upgrade procesoru na rychlejší umožňuje.

Pravidlo druhé - výkon podle potřeby

Firma Saab u některých svých vozů montovala řídící jednotku, která při rychlejším stlačením pedálu "plynu" na určitou dobu zvýšila výkon motoru nad standardní hodnoty (systém dokonce vypínal na tento okamžik klimatizaci). Po nějaké době byla provedená analýza, která ukázala, že 65% řidičů tohoto režimu vůbec nevyužívalo (23% ani jednou!), zatímco 22% jej využívalo mnohem častěji než bylo konstrukci motoru zdrávo. Pouhých 13% řidičů využívalo výhod tohoto systému tak, jak bylo zamýšleno mj. pro zlepšení bezpečnosti provozu (rychlejší rozjezd, předjíždění při jízdě do kopce apod). Systém byl zrušen, protože 85% majitelů byl k ničemu - větší část jej nepotřebovala a menší zase jeho zneužíváním ohrožovala životnost motoru.

Stejně to je s přetaktováním notebooku - více než 65% našich čtenářů jej zcela jistě nepotřebuje, 22% jich by sice notebook taktovalo, ale takovým způsobem, že by se drasticky zvedalo jeho opotřebení (tepelné i proudové). Já však věřím, že existují určitá část čtenářů, kterým by se takový "overboost" hodil.

Vybíráme a... ladíme notebook - 2. část
i Zdroj: PCTuning.cz

U svého nového notebooku jsem provedl celou řadu testů při kterých jsem sledoval teplotu a stabilitu systému. Zjistil jsem maximální stabilní frekvenci systému, ale nikdy ji nepoužívám. Určil jsem si frekvenci mezi standardním taktem a zjištěným maximem, nastavil ji do dávkového souboru a vyšší taktování mám dostupné "na kliknutí ikony" (více v dalších kapitolách tohoto článku). Ve finále je možné, že přetaktování nebudu využívat vůbec (vyšší frekvence způsobuje včasnější zapínání větráku) - stále tady ale tato možnost bude a je na mě, jestli ji využiji nebo ne.

Názor PCtuningu

Ne, náš názor na přetaktování notebooků jsme nezměnili - ve valné většině případů to není skutečně příliš dobrý nápad. Trvalé nebo dlouhodobé přetaktování totiž zvyšuje zátěž komponent a pokud to přeženete, mohli byste o svého miláčka, když ne hned, tak po delším čase přijít. Zatímco u běžného počítače můžete zatížené komponenty posílit u notebooku musíte vystačit se standardními komponenty. Hlavním problémem je, že firemní chlazení notebooku nelze ani při té nejlepší vůli nahradit ani posílit - musíte počítat s provedením, které výrobce vašemu notebooku přiřknul už při výrobě. Další problémy mohou plynout z použité základní desky, napájení, pamětí... Nezanedbatelným problémem je i kratší výdrž přetaktovaného notebooku při práci na baterie. To vše hovoří proti přetaktování notebooků a měli byste tyto věci velmi vážně zvážit. Redakce PCtuningu nenese odpovědnost za případné poškození dat nebo hardware.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama