vybirame-a-ladime-notebook-2-cast
Mobilní zařízení Článek Vybíráme a... ladíme notebook - 2. část

Vybíráme a... ladíme notebook - 2. část | Kapitola 6

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

2. 8. 2007 01:00 37

Seznam kapitol

1. Přetaktovávat nebo ne, to je otázka... 2. Ripleyová, najděte Clock generator 3. Neznáme zámek ale máme různé klíče 4. ClockGen - nejlepší řešení
5. Praktická ukázka přetaktování 6. Utilita SetFSB 7. Utilita SysTool a Závěr

Přetaktování notebooku je jako úkol Mission Impossible: pokud máte znalosti a odhodlání, můžete do toho jít, pokud se ale něco stane, pak je to na jen a pouze na Vás. Můj notebook jsem ve finále přetaktoval o poměrně opatrných 210MHz (z 1.73 na 1.94GHz) pomocí utility ClockGen (a v ní nastavil automatickou změnu frekvence po startu systému). Systém zvládá tuto frekvenci v každé situaci (plně np. fungují šetřící režimy SpeedStep) - ve finále je to jako bych koupil stejný notebook s procesorem o dva typy vyšším...

Reklama

SetFSB je malým amatérským projektem, u kterého jsou starší utility napasované na jednotlivé notebooky. To by byla obrovská nevýhoda (notebooků jsou dnes už tisíce, utilit na stránce je stěží 60), pokud by tyto utility nepasovaly zároveň na typy jiné - navíc se zde nedávno objevila nedávno objevila verze 2.0, která už "umí" 28 verzí PLL.

Vybíráme a... ladíme notebook - 2. část
i Zdroj: PCTuning.cz

Domovská stránka projektu je zde.

Vybíráme a... ladíme notebook - 2. část
i Zdroj: PCTuning.cz

Vybíráme a... ladíme notebook - 2. část
i Zdroj: PCTuning.cz

Můžete zkoušet různé utility (doporučuji restarty), vždy se však řiďte stejnou čipovou sadou. Pokud tedy máte čipset i855GM + ICH4M, hledejte utility pro tento čipset - možná budete mít štěstí.

Já jsem se svým ASUSem F3Jr štěstí neměl (nedokázal jsem najít kompatibilní PLL), tak Vám tuto utilitu doporučovat nebudu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama