vyrobce-zakladnich-desek-objasnil-proc-je-na-trhu-nedostatek-desek-s-patici-am4
Novinka Výrobce základních desek objasnil, proč je na trhu nedostatek desek s paticí AM4

Výrobce základních desek objasnil, proč je na trhu nedostatek desek s paticí AM4

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

14. 3. 2017 16:45 58

Pokud se porozhlížíte po nové výkonné sestavě a rádi byste vyzkoušeli jeden z procesorů série Ryzen od AMD, můžete mít v současnosti problém takovou sestavu složit.

Reklama

Procesory řady Ryzen 7 jsou sice hojně dostupné jak v našich obchodech, tak v zahraničí. O poznání hůře jsou na tom ale základní desky vybavené paticí AM4, které vychází z čipsetů X370 a B350. Ty jsou totiž v celé řadě obchodů vyprodané a to bez závislosti na výrobci. V českých e-shopech sice zatím tyto desky stále jsou vzhledem k omezenější poptávce, ale to se může brzy změnit. 

Výrobce základních desek objasnil, proč je na trhu nedostatek desek s paticí AM4
i Zdroj: PCTuning.cz

Jeden z výrobců se po nátlaku ze strany zákazníku k nedostatku základních desek vyjádřil a na vině je podle něho hlavně samo AMD. První problém podle tohoto nejmenovaného zdroje spočívá v tom, že ani AMD, ani výrobci desek neočekávali takovou poptávku. Vše však prý vzniklo také špatnou koordinací, komunikací, podporou a také načasováním.

Ještě v lednu a únoru byly hlavním zaměřením výrobců desek nejnovější platformy od Intelu, po nichž byla očekávaná největší poptávka na čínský nový rok a o kterých se vědělo už dlouho dopředu. Na konci prosince ale AMD vyšlo na světlo s datem vydání prvních CPU Ryzen, které se měly původně objevit až na konci prvního čtvrtletí, a výrobci desek nemohli stihnout vyrábět dvě nové platformy naráz.

Výrobce základních desek objasnil, proč je na trhu nedostatek desek s paticí AM4
i Zdroj: PCTuning.cz

I přesto, že řada výrobců začala vyrábět desky již koncem ledna, příchod nové platformy od AMD měl řadu problémů. Ještě dva týdny před plánovaným uvedením desek údajně výrobci neměli ani vzorky CPU pro testování, plné podklady a aktualizace kódu BIOS, ani ovladače. Zejména tedy prý selhala podpora ze strany AMD. Neznámá dokonce prý dlouho zůstávala i podporovaná frekvence pamětí. Nové desky jsou ale údajně expedovány každé tři dny, čímž se výrobci snaží co nejrychleji splnit objednávky. Vzhledem k omezenému množství vyrobených kusů jsou také často desky expedovány ne ve velkých kontejnerech lodní dopravou, ale netradičně letecky.

Zdroj: LegitReviews

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama