Vývojář sdílel praktické zkušenosti se Steam Deckem
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Vývojář sdílel praktické zkušenosti se Steam Deckem

Vývojář sdílel praktické zkušenosti se Steam Deckem

David Jiránek

David Jiránek

11. 1. 2022 13:00 1

Handheld od Valve brzy dorazí na trh. Jak to bude s výdrží, kde konzole stále tápe a v čem vyniká? Na to odpověděl jeden z vývojářů, který zařízení delší dobu používal.

Reklama

Přenosná herní konzole Steam Deck dorazí až za řadu týdnů, nicméně vývojáři již měli zařízení po určitou dobu ve svých rukách. Magazín Boiling Steam měl to štěstí a jednoho developera vyzpovídal. Dozvěděli jsme se tak praktické poznatky z používání předprodukční verze handheldu.

Prodleva vydání konzole dle anonymního vývojáře nebyla způsobena jen nedostatkem čipů, ale i nepřipraveností softwaru. SteamOS 3.0 podle něho stále není ve finálním stavu. Každá verze operačního systému se nicméně zlepšuje. Aktuálně je přívětivější, než režim Big Picture, který si lze aktivovat například na desktopu. Nicméně postrádá některá nastavení.

SteamOS 3.0
i Zdroj: PCTuning.cz
SteamOS 3.0

SteamOS 3.0 také například nezobrazuje, zda běží hra skrze Proton nebo nativně. Nicméně na konzoli údajně lze nainstalovat i speciální ProtonGE. Došla i otázka na přístup do Biosu, bohužel to vývojář zatím nevyzkoušel.

Každá hra dostane kartičku informacemi o kompatibilitě
i Zdroj: PCTuning.cz
Každá hra dostane kartičku informacemi o kompatibilitě

Instalace dalších programů na Steam Deck je údajně relativně jednoduchá, ale záleží většinou na tom, co chcete.

Další otázky směřovaly spíše k hardwaru. Na baterii konzole vydrží 2-5 hodin podle vytížení. Zařízení se při hraní zahřívá, ale nikdy nepřekročí nepříjemnou mez teplot. Zároveň větráček není příliš hlučný, ačkoliv vydává podobný zvuk jako Nintendo Switch. Pokud konzoli nedržíte u ucha, nejspíše si aktivního chlazení ani nevšimnete.

Načítací časy her uložených na microSD kartě byly prý srovnatelné s tituly uloženými na SSD. Hraní tak spíše znepříjemňoval fakt, že menší texty jsou špatně vidět. Konkrétně vývojář zmínil hru Final Fantasy Pixel Remaster, kde byl text velmi malý.

Steam Deck umožňuje vložení MicroSD karty i výměnu SSD
i Zdroj: PCTuning.cz
Steam Deck umožňuje vložení MicroSD karty i výměnu SSD

Steam Deck se podle zkušeností vývojáře dá používat i jako miniPC po připojení k velkému monitoru. Šlo prý o dobrou zkušenost a dokáže si představit denní používání takového setupu, ačkoliv by ho k tomuto účelu nedoporučil.

Dokovací stanice bude v prodeji později
i Zdroj: PCTuning.cz
Dokovací stanice bude v prodeji později

Došlo i na další porovnání s Nintendem Switch. Kromě obdobné hlučnosti je celková návykovost hraní srovnatelná. O emulaci jednotlivých her ovšem vývojář mluvit nemohl, jelikož je stále vázaný mlčenlivostí a Valve konzoli neprodává jako emulátor. Obecně ovšem například Retroarch běží dobře.

Steam Deck tak nejspíš nezklame, pokud nemáte příliš velká očekávání. Mělo by se jednat o velmi povedenou konzoli pro hraní a z hlediska hardwaru jde o fantastické zařízení. Záleží tak spíše na finální verzi SteamOS 3.0. Software může hrát při vydání klíčovou roli a aktuálně to vypadá, že Valve těsně stihne operační systém doladit do přijatelné podoby.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama