vyzkousejte-detailni-prohlidku-marsu-primo-z-vaseho-pocitace
Novinka Vyzkoušejte detailní prohlídku Marsu přímo z Vašeho počítače

Vyzkoušejte detailní prohlídku Marsu přímo z Vašeho počítače

Mirek Kočí

Mirek Kočí

28. 7. 2010 19:00

Microsoft a agentura NASA představily rozšíření aplikace WorldWide Telescope, které umožní uživatelům prozkoumat trojrozměrný model Marsu v nejvyšším dostupném rozlišení.

Reklama

Program nově obsahuje dosud největší vytvořenou interaktivní mapu noční oblohy. Vylepšení nástroje byly představeny na každoročním setkání odborníků z oblasti vzdělávání a vědy Faculty Summit 2010.

Vyzkoušejte detailní prohlídku Marsu přímo z Vašeho počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Trojrozměrný model Marsu byl vytvořen z více než 13 tisíc fotografií pořízených vesmírnými prostředky NASA včetně planetární sondy Mars Reconnaissance Orbiter. Obrázky byly následně spojeny dohromady, převedeny do 3D a mapa povrchu byla barevně upravena tak, aby co nejvíce odpovídala posledním poznatkům o vzhledu planety. Jako doprovodný materiál pro uživatele aplikace připravili přední astronomové také interaktivní videoprůvodce po Marsu.

Vyzkoušejte detailní prohlídku Marsu přímo z Vašeho počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhým rozšířením je nová virtuální mapa vesmíru Terapixel, která umožňuje sledovat jak celou hvězdnou oblohu, tak i přibližovat pohled na různé galaxie. Také tato mapa vnikla spojením tísíců obrázků oblohy pořízených během 50 let dvěma pozemními teleskopy – Palomar v americké Kalifornii a UK Schmidt v australském Novém Jižním Walesu. Svým terapixelovým rozlišením se stává vůbec největší fotografií noční oblohy na světě, které by po vytisknutí přesáhla velikost fotbalového hřiště.

Samotnou aplikaci si můžete stáhnout a vyzkoušet zde.

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama