Vzpomínka na VGA aneb čest padlým hrdinům
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Vzpomínka na VGA aneb čest padlým hrdinům

Vzpomínka na VGA aneb čest padlým hrdinům | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 8. 2020 12:00 61

Seznam kapitol

1. Přes anténu do televize 2. Když bylo VGA super 3. Jeden standard pro všechny 4. Digitální kvalita 5. Z televize do PC 6. Chaos. A zbytečně.

Standard VGA byl přelom. Dvacet let nám dovoloval prakticky každý počítač ke každému monitoru, aniž bychom museli řešit převodníky z převodníků. Modrý patnáctipinový konektor najdete na monitorech dodnes. Vrátí se nám podobné časy?

Reklama

U PC jsme měli situaci zpočátku nepřehlednou, leč rychle se objevil konektor CGA, neboli DE-9. Má devět pinů, vypadá trochu jako joystickový port – a podporoval hlavně monitory CGA. Byl digitální, s diferenciální signalizací TTL – a podporoval až 640 × 200 bodů. Následující standard, EGA, měl úplně stejný konektor DE-9, využil ale další, nezapojené piny – a tím zvýšil rozlišení až na 640 × 350. Pokud EGA fungovala v grafických módech CGA, byla plně zpětně kompatibilní, takže s tím fungovaly i starší monitory. Jen pro EGA módy byly třeba monitory, které uměly novou signalizaci a rozlišení.

Opravdová revoluce však přišla v roce 1987, kdy IBM představilo řadu počítačů IBM PS/2 a novou grafiku VGA. Ta měla konektor s patnácti piny, ovšem rozměrově byl identický s DE-9: Piny byly prostě jemnější. Nový konektor se jmenoval DE-15 a stal se na dalších dvacet let králem – a nejen to, VGA existuje dodnes a přežilo i svého plánovaného nástupce!

Nejstarší monitory se připojovaly kabelem, který měl na počítačové straně DE-15 a na straně monitoru měl pět konektorů BNC. (Vím to, stále takový používám a teď jsem je přepočítal!) Později se přešlo na konektor VGA i na monitoru – anebo na kabel s monitorem pevně spojený.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama