WD Black 1 TB: Zdatný konkurent Samsungu 970 Evo
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek WD Black 1 TB: Zdatný konkurent Samsungu 970 Evo

WD Black 1 TB: Zdatný konkurent Samsungu 970 Evo

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 10. 2018 03:00 14

Seznam kapitol

1. WD Black SSD NVMe disk (model 2018) 2. Představení disku 3. WD SSD Dashboard a ovladač NVMe 4. Testovací sestava a specifikace 5. Testy malých souborů (nejdůležitější) 6. Testy malých souborů (důležité)
7. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 8. Syntetické testy – body 9. Start Windows a shrnutí výkonu 10. SLC cache a výkon versus teplota 11. Závěr

Je vidět, že 3D NAND čipy jsou stále lepší a lepší. Druhá generace disku WD Black je velice zdatným konkurentem výkonným TLC Samsungům řady 970 Evo. Nabízí stejný výkon za stejnou cenu. Podívejme se jak se chová jeho SLC cache a jak se mění výkon s teplotou.

Reklama

WD Black SSD NVMe disk (model 2018)

WD Black 1 TB: Zdatný konkurent Samsungu 970 Evo
i Zdroj: PCTuning.cz

V dnešním testu se podíváme na relativní novinku, NVMe disk WD Black od společnosti Western Digital (WD). První disk této řady jsem testoval vloni, kdy šlo samozřejmě o první generaci rychlých NVMe disků. Od té doby WD uvedli řadu Blue a Black, kde bojovali hlavně cenou. Výkon disků nebyl špatný, ale na špičku nedosahoval, nezbývalo než nasadit agresivní cenovku. Tento rok je vše jinak. Když WD na jaře tento disk uvedl, byl rychlejší než Samsung 960 Pro, což byl v tu dobu jeden z nejvýkonnějších disků. Tím pádem nasadili WD i vyšší cenu, srovnatelnou se Samsungem.

Upřímně, je to trochu troufalé, jelikož pokud máte vedle sebe dva disky se stejným výkonem, stejnou cenou a jeden je (lety prověřený) Samsung s MLC, berete Samsung. Navíc dnes už není Samsung 960 Pro nejvýkonnějším diskem, byl nahrazen řadou 970. Dnes tedy WD Black nebojuje s modelem 960 Pro, ale směle se může měřit s 970 Evo.

Situace ale zůstala stejná, cena i výkon WD Black je na úrovni Samsungu 970 Evo. Kdyby byl o kousek levnější, byla by to bomba. Takhle je ale situace pro WD složitější. Na druhou stranu proti sobě stojí zcela adekvátní soupeři. Oba používají čipy TLC, mají podobný výkon i cenu. Ve finálním srovnání budou hrát roli detaily, jak se disk bude chovat a co ho bude omezovat.

Druhá generace disků WD Black přináší několik zajímavých novinek. První důležitá změna jsou paměťové buňky, které jsou teď tvořeny 3D NAND BiCS čipy. Loňský model byl postaven na planárních čipech TLC, nikoliv 3D. Druhá zásadní věc je nový řadič. Jde o tříjádrový procesor ARM. WD zefektivnilo datový tok z paměťových čipů, kdy velká část dat jde přímo, nemusí být nijak zpracována kontrolérem. To snižuje latence, spotřebu a navyšuje výkon.

WD Black 1 TB: Zdatný konkurent Samsungu 970 Evo
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí novinka je také hodně zajímavá. Každý čip 3D NAND TLC má určitou část vyhrazenu jako SLC cache, což urychluje zápis v prvních vteřinách. Dosavadní disky ale mají tuto část vyhrazenou v buňkách TLC a Samsung ji má dokonce variabilně velkou dle potřeby. WD na to šli jinak, na disku je opravdu několik SLC buněk, které jsou vyhrazeny pro účely SLC cache napevno. Tuto funkci nazývá WD svým vlastním názvem nCache 3. Jak bude toto řešení fungovat, zjistíme v testu.

WD Black 1 TB: Zdatný konkurent Samsungu 970 Evo
i Zdroj: PCTuning.cz

WD přišel na trh s disky M.2 NVMe jako poslední z výrobců. Ono jich není mnoho, zde tedy nepanuje nijak extrémní konkurence. Základní model je WD Blue, což je disk formátu M.2, ale nikoliv NVMe, jde o AHCI disk. WD Black už má nefalšovaný NVMe. Paměťové buňky jsou z produkce SanDisk a jde o novou technologii 3D NAND TLC. Už i SanDisk zjistil, že cesta k pokroku vede přeci jen skrze 3D. Použitý kontrolér už není Marvell, jaký byl na disku vloni, ale jde o zcela nový řadič přímo od WD. Na srovnání klíčových parametrů všech dostupných kapacit se podívejme tabulkou:

WD Black 1 TB: Zdatný konkurent Samsungu 970 Evo
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuto chvíli jsou na trhu tři disky, proti minulému roku přibyla velká kapacita 1 TB. Kromě kapacity se také disky liší výkonem, nejslabší je nejmenší disk 250 GB, který má čtení jen 3 GB/s a zápis 1,6 GB/s. Také u něj výrazně klesají hodnoty IOPS. Důležitý parametr je také cena, nejmenší disk stojí 2400 Kč, větší pak 4400 Kč a 1 TB disk pořídíte za 9000 Kč.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama