wi-fi-site-vse-co-jste-kdy-chteli-vedet-1-2
Sítě a Internet Článek Wi-Fi sítě - vše co jste kdy chtěli vědět 1/2

Wi-Fi sítě - vše co jste kdy chtěli vědět 1/2 | Kapitola 7

Plexo

Plexo

27. 6. 2008 01:00 32

Seznam kapitol

1. Pár slov úvodem 2. Princip a prvky bezdrátových sítí 3. Útlum prostředí 4. Základní rozdělení prvků bezdrátových sítí
5. Principy zapojování aktivních prvků 6. Wi-Fi nejen v obýváku 7. Příslušenství 8. Antény

Bezdrátové sítě jsou všude kolem nás a jedničky i nuly létají vzduchem o sto šest. Pokud se chcete dozvědět i něco víc než jen základní fakta o principu Wi-Fi, jako že vám třeba umožní posedět s notebookem na záchodě a dál vesele chatovat, přečtěte si náš  rozsáhlý průvodce

Reklama

 


Výběr koaxiální kabeláže

Výběr koaxiální kabeláže pro připojení antény k AP nebo jinému aktivnímu zařízení  je velmi důležitý a při špatné volbě hotspot nemusí vůbec fungovat. Zcela nevhodné jsou koaxiální kabely typu RG58, které nejsou vůbec pro frekvenci nad 2 GHz dimenzované a dochází zde k enormním ztrátám. Typický útlum kabelu RG58 je cca 1,5 dB/m, což v praxi znamená, že 2 metry tohoto kabelu utlumí polovinu výstupního výkonu.



Pro frekvence nad 2 GHz se používají výhradně vysokofrekvenční kabely speciálně vyráběné pro vysoké frekvence, např. kabel s typovým označením NORDIX  MWC-10/50. Jeho vnější průměr je 11 mm, dielektrikum je tvořeno PE pěnou, útlum je 0.24 dB/m na 2,4 GHz. Kabel je certifikován do frekvence 6 GHz, takže je vhodný pro sítě v 5 GHz.



Pomocí těchto 11 mm koax. kabelů je možné dosáhnout až 30 m vzdálenosti mezi anténou a aktivním prvkem při ještě přijatelném útlumu.



Pokud není potřeba překonávat velké vzdálenosti – zhruba do 10 m, často místo 11 mm tlustých, nepraktických a neohebných kabelů se volí jejich tenčí, 5 nebo 6 mm ekvivalenty. Jsou například kabely od firmy Nordix MWC 6/50 nebo kabel Tri-Lan 240 vhodné také do frekvence 6 GHz.



Tyto kabely mají stejný rozměr jako kabel RG58, jsou však projektovány pro vyšší frekvence a jejich útlum se při 2,4 GHz pohybuje okolo hodnoty 0,5 dB/m. Velká výhoda tenkých 5 a 6 mm kabelů je široká dostupnost všech druhů konektorů pro tyto kabely (např. RSMA konektory, TNC, N atd.), a proto je tendence používat tyto kabely všude, kde je to možné.



Většina dostupné bezdrátové technologie deklaruje výstupní impedanci (zjednodušeně řečeno: stálý poměr mezi induktancí a kapacitancí zaručující stejné chování kabelu při libovolné délce) na úrovni 50 ohmů, a proto se všeobecně doporučuje používat pouze 50 ohmové kabely. Výstupní impedance bezdrátových prvků se však pohybuje od 30 do 70 ohmů v závislosti na konkrétním kuse a značce.



Útlumy koaxiálních kabelů

Koaxiální kabel má vždy pouze útlum, tj. k výpočtům přispívá zápornými dB. Útlum kabelu je přímo úměrný jeho délce, takže lze pro každý typ kabelu vyjádřit v dB/m Tato hodnota se pak násobí délkou kabelu a výsledná hodnota se použije do celkového výpočtu.



Wi-Fi sítě - vše co jste kdy chtěli vědět 1/2
i Zdroj: PCTuning.cz


V případě, že se používají tlusté koax. kabely, které jsou velice neohebné a při přímém spojení s aktivním prvkem (access point, PCI karta) dokážou při nechtěném pohybu vytrhnout část konektoru z plošného spoje aktivního prvku, vkládají se mezi aktivní prvek a anténní kabel redukce z tenkého ohebného kabelu, tzv. pigtaily.



Tyto pigtaily mohou mít různé délky a v současné době se používají nejčastěji pro přímé propojení antény a aktivního prvku.



Wi-Fi sítě - vše co jste kdy chtěli vědět 1/2
i Zdroj: PCTuning.cz

Pigtail WaveCon RSMA-female/N male

Konektory

Pro vysokofrekvenční digitální techniku se nejčastěji používají konektory typu N nebo SMA. Konektory typu N (vyrábějí se již od roku 1943 a jsou vyhovující až do frekvence 10 GHz) jsou velice robustní a používají se nejčastěji pro venkovní aplikace (spoje kabelů, antény). Konektory typu SMA se používají v aktivních prvcích a nejsou projektovány pro venkovní použití.



Wi-Fi sítě - vše co jste kdy chtěli vědět 1/2
i Zdroj: PCTuning.cz

WaveCon konektor typu N

N konektory se vyrábějí v mnoha variantách a kvalitách. Můžou být buď šroubovací (na kabel se připevňují šroubováním matky, která uvnitř konektoru stlačí gumové těsnění a přitiskne stínění kabelu k plášti konektoru) nebo krimpovací, což znamená, že speciálními krimpovacími kleštěmi se zalisuje stínění koaxiálního kabelu mezi konektor a krimpovací kroužek. Druhá metoda se v praxi osvědčila jako levnější, rychlejší a spolehlivější.


 


Wi-Fi sítě - vše co jste kdy chtěli vědět 1/2
i Zdroj: PCTuning.cz

  WaveCon konektor typu SMA (reverzní- RSMA)


 


Konektor je vhodné po montáži zaizolovat proti povětrnostním vlivům. Nejčastěji se na to používá tzv. samovulkanizační páska, což je lepicí páska ze speciální hmoty, která se po aplikaci - rozuměj natáhnutí, „slije“ do jednoho celku a dokonale zaizoluje spoj. 



Některé konektory se používají v tzv. reverzní polaritě. To znamená, že se vymění u každého protikusu (u samce i samice) trn za objímku. I po této výměně se však jednotlivé protikusy stále nazývají stejným přirovnáním, tedy konektor s trnem je „male“ a konektor s objímkou „female“.



//Václav Vlček za tyhle reverzní konektory bych střílel, asi dvakrát jsem kvůli tomu běžel do obchodu měnit již koupené komponenty a vůbec mi to nepřišlo vtipné. Překvapive...



Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama