Windows Live Essentials 2011 – vše co chybí ve Win 7
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Windows Live Essentials 2011 – vše co chybí ve Win 7

Windows Live Essentials 2011 – vše co chybí ve Win 7

Jiří Vašek

Jiří Vašek

4. 3. 2011 03:00 6

Seznam kapitol

1. Proč to vše nemám rovnou ve Windows 7? 2. Historie Windows Live Essentials 3. Windows Live Mail 4. Windows Live Writer 5. Windows Movie Maker, Fotogalerie
6. Windows Live Messenger 7. Windows Live Mesh 8. Ostatní aplikace v balíku Live Essentials 9. A to je vše? Ještě ne...

Doplňkových programů je ve Windows 7 z mnoha důvodů méně než v předchozích verzích Windows. Tento nedostatek však Microsoft řeší prostřednictvím balíku Windows Live Essentials, který je v současné době již ve čtvrté verzi. Nabízí celou řadu propracovaných aplikací pro kancelář i domácnost. Jaká je verze 2011?

Reklama

Příčiny samotné existence Windows Live Essentials jsou v podstatě dvě. Jistě si všichni pamatujeme na extrémně dlouhou dobu životnosti Windows XP. Tento operační systém se objevil již v roce 2001 a mnoho let se neobjevoval žádný nástupce. Hnidopichové mohou navíc namítnout, že když se tento nástupce v podobě Windows Vista objevil, stejně to za moc nestálo a bylo lepší zůstat u Windows XP.

Windows Live Essentials 2011 – vše co chybí ve Win 7
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento přístup má bezpochyby svoji logiku a pro velkou část uživatelů i své opodstatnění. Zásadním problémem je ovšem postupné zastarávání jak samotného operačního systému, tak jeho softwarového vybavení v podobě jednotlivých programů. Jednoduše řečeno, pokud si koupíte operační systém z roku 2001, software v něm integrovaný po celou dobu zůstává na úrovni roku 2001, nic se samo od sebe nevylepší, ani kdybyste se rozkrájeli.

Za této situace dává smysl distribuovat společně s běžnými aktualizacemi systému také novější verze systémových programů, případně nabízet i zbrusu nové programy – což je, jak si ukážeme dále, i případ Windows Live Essentials.

Windows Live Essentials 2011 – vše co chybí ve Win 7
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhou příčinou, proč Windows Live Essentials vůbec existují, jsou neustálé soudní spory Microsoftu, výrobců software a různých regulačních úřadů (například vševědů z Evropské komise). Jedním z prvních mediálně známých případů se znatelným dopadem na podobu Windows byl spor o Windows Media Player – výrobci alternativních přehrávačů tlačili na regulátory tak dlouho, až si vymohli existenci Windows "N" (v praxi například Windows XP Home Edition N), ve které Windows Media Player nebyl obsažen. Tato edice byla určena pro trh v EU, prodávala se za stejnou cenu jako standardní Windows, takže z pochopitelných důvodů to v podstatě nikdo nekupoval. Podobná situace nastala v Koreji, kde existovaly verze K a KN bez WMP a Windows Messengera.

Ještě více mediálně propíranou kauzou byl spor o webový prohlížeč Internet Explorer, o kterém však dnešní článek nebude. Microsoft spor s regulátory vyřešil pomocí ballot screenu, který umožňuje uživateli zvolit, který prohlížeč vlastně chce, nebo tak si to úředníci alespoň představovali.

Windows Live Essentials 2011 – vše co chybí ve Win 7
i Zdroj: PCTuning.cz

S příchodem Windows 7 tedy pro Microsoft nastala situace vyžadující celkem razantní změny v politice integrovaného softwaru. Drtivá většina uživatelů tehdy používala 8 let staré Windows XP s prehistorickým Outlook Expressem, Messengerem a dalším beznadějně zastaralým softwarem. Windows Vista na tomto trendu moc nezměnily, rozšíření bylo a dodnes je relativně malé, a ačkoliv se jejich softwarové vybavení zmodernizovalo, v rámci statistiky to neznamenalo tolik, kolik si asi marketingové oddělení Microsoftu představovalo.

Windows Live Essentials 2011 – vše co chybí ve Win 7
i Zdroj: PCTuning.cz

Již před vydáním Windows Vista se objevila první verze balíčku Windows Live Essentials. O co vlastně šlo?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama