windows-live-messenger-brzy-pouzijeme-i-bez-oficialniho-klienta
Novinka Windows Live Messenger brzy použijeme i bez oficiálního klienta

Windows Live Messenger brzy použijeme i bez oficiálního klienta

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

17. 12. 2011 09:00 5

Komunikátor z dílen Microsoftu se těší nemalé oblibě, ale doposud mu ve větším rozšíření bránil uzavřený protokol. To se nyní mění a software dostává podporu protokolu XMPP známého z Facebook chatu apod.

Reklama

Software Windows Live Messenger je jedním z nejrozšířenějších komunikátorů na trhu i přesto, že bylo doposud nutné využívat oficiálního klienta. Počet jeho aktivních uživatelů je více než 200 milionů, ale v posledních letech služba zaznamenala přibližně desetiprocentní pokles a v konkurenci Facebooku a dalších sociálních sítí se situace nelepší.

Windows Live Messenger brzy použijeme i bez oficiálního klienta
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Na to se v Microsoftu rozhodli reagovat a přidali podporu protokolu XMPP, který nalezneme např. ve službách Jabber, Facebook Chat, nebo Google Talk. Softwarový gigant tím chce uživatele nalákat na možnost využít alternativní klienty a postupem času možná i komunikovat napříč jednotlivými službami.

Alternativní klient podporující protokol XMPP a OAuth 2.0 se tedy může snadno připojit k síti Microsoftu i bez doposud nutné aplikace pro Windows. Jedinou podmínkou mimo zmiňovaných protokolů je ještě podpora bezpečnostní metody pro ověřování na serverech (SASL). Čase bychom se podle některých informací mohli dočkat chatování mezi jednotlivými sítěmi a vidina psaní z Windows Live Messengeru např. do Google Talk nevypadá vůbec zle.

Zdroj: Engadget

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama