windows-xp-media-center-edition-zabava-v-podani-microsoftu
Software Článek Windows XP Media Center Edition - zábava v podání Microsoftu

Windows XP Media Center Edition - zábava v podání Microsoftu

Kuchař Martin

Kuchař Martin

20. 3. 2006 01:00 70

Seznam kapitol

1. Windows XP s nástavbou? 2. Detailní popis aplikace Media Center

Operační systém šitý na míru moderním HTPC zařízením Microsoftu na trhu scházel a tak vznikl Windows XP Media Center Edition, který má tyto nedostatky odstranit. Jak již Vás možná napadlo, jedná se o systém určený pro nasazení v centerch domácí multimediální zábavy a kvůli dnešnímu článku o počítači Scaleo E, je právě ten vhodný čas pro podrobné seznámení s jeho funkcemi.

Reklama

Možná vás v počátku napadne, k čemu je potřeba mít v obývacím pokoji u televizoru nějaký speciální operační systém, který má v názvu "Media Center Edition", když všechny tyto funkce dokáže bez jakýchkoliv problémů obstarat již Windows XP nebo dokonce i Linux. Odpověď je ale zcela prostá a jasná - rozdíl je ve spolupráci jednotlivých programů a v pohodlnosti ovládání.

Není problém zobrazovat televizní vysílání v jedné aplikaci, v další prohlížet obrázky, v jiné přehrávat a jiné zase vypalovat DVD a v poslední si třídit hudbu a vytvářet nové play-listy. Ale takovýto systém běžným počítačovým dálkovým ovládačem "neuřídíte" - bylo tedy třeba vymyslet program, který všechny tyto funkce spojí do jednoho intuitivního a snadno ovladatelného prostředí.

Windows XP Media Center Edition - zábava v podání Microsoftu
i Zdroj: PCTuning.cz

Právě podobné úkoly zvládají Windows XP Media Center Edition, kdy po snadném spuštění aplikace Media Center je uživatel přepnut do jednoduchého ovládacího panelu, ve kterém má v základních záložkách vše po ruce a rychle k dispozici.

Nové Windows? O co tady go...

Windows XP Media Center Edition (dále také MCE) je z hlediska Microsoftu samostatným operačním systémem, nebo přesněji řečeno je považován za samostatnou multimediální verzi operačního systému Windows XP.

Tuto verzi Windows XP však nepořídíte přímo (jako krabicovou verzi), je totiž dodávána pouze výrobcům počítačů. Důvodem toho kroku je, že požadavky na kompatibilitu (a těsnou spolupráci) hardwaru jsou ve srovnání s běžnými Windows XP značně vyšší. Windows XP MCE vyžadují u některých komponent dodatečné speciální certifikované BDA ovladače, které zajistí, že zařízení přesně zapadne do hlavní aplikace Media Center - to by mohlo laikům (čti Američanům), činit při rozhýbání systému obývakového PC nemalé potíže.

Přesto nezoufejte, tento systém je možné u nás pořídit legálně i jako tzv. OEM verzi (za 2800Kč bez 19% DPH). A jelikož jsme Češi, a každý dvacátý Čech si skládal vlastní PC, myslím si, že si s nástrahami MCE dokážeme poradit. Důležité je z rozmyslem volit hardware (zejména TV tuner a případné dálkové ovládaní) tak, aby byl certifikován právě pro MCE. Microsofr zavedl Windows XP MCE Logo Program, který se zabývá certifikací zařízení - info naleznete zde a zde (grafické karty nVidia i ATi nemají s MCE žádné problémy.

Poznámka: Open Source alternativou k MCE, která však vyžaduje trochu více ladění je nadějný projekt multimediální nástavby Windows XP nazvaný Media Portal. Více informací a soubory ke stažení naleznete zde.

Windows XP MCE, co obsahuje...

Windows XP MCE se na první pohled od klasických Windows XP téměř neliší. Instalace probíhá obdobně a po instalaci Vás přivítá prakticky stejné rozhraní. Nemusíte se tedy obávat, že by systém s Windows XP MCE nebyl funkčně identický s počítačem vybaveném Windows XP - týká se to také her (3D, zvuky, rozhraní DirectX 9) i kancelářských programů (Office, Firefox, Photoshop...).

Změny na této úrovní jsou prakticky jen kosmetické (někteří si řeknou "díky bohu"). Byl například lehce upraven základní vzhled plochy / skin - nyní vše vypadá "leskle a prostorově". Hrany budí dojem odlesků, na ploše se pak nachází pohled na zelenou louku, kdy se na monitoru zdánlivě objevují odlesky od slunce (lens flare). Osobně považuji tuto inovaci za pěknou a líbivou.

Windows XP Media Center Edition - zábava v podání Microsoftu
i Zdroj: PCTuning.cz


Media Center je dodatečná aplikace, která po spuštění překryje klasický desktop Windows XP

Kromě samotného designu a vlastní aplikace Media Center, přibyla velice zajímavá funkce v podobě programu Windows Digital Media Enchancements, která v sobě sdružuje funkce domácí zábavy. Jako příklad uvedu funkci Windows Party Mode, která je jako dělaná na pořádání večírků - na obrazovce vidí všichni hosté aktuální playlist a mohou jej editovat - samotný obsah pevného disku je ale chráněn heslem a provozovatel divokého mejdanu se nemusí obávat narušení svých osobních dat. Počítač tedy slouží jako juke-box bez nutnosti vhazovat drobásky.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama