windows-xp-slavi-10-let-od-uvedeni-behem-3-let-prijde-o-podporu
Novinka Windows XP slaví 10 let od uvedení, během 3 let přijde o podporu

Windows XP slaví 10 let od uvedení, během 3 let přijde o podporu

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

26. 10. 2011 09:00 14

Před 10 lety Microsoft uvedl na trh legendární Windows XP. Operační systém na dlouhou dobu ovládl trh a v mnohém porazil i své současné nástupce.

Reklama

Když před deseti lety - 25.10. 2001 - Bill Gates uváděl na trh nové Windows, asi málokdo čekal, jak obrovský úspěch OS čeká. XP dala sbohem škaredým hranatým oknům, přidala barvy a především bezproblémově fungovala, což se o předchozích verzích mnohdy říci nedalo. Mezi hlavní inovace v té době patřil i Windows Media Player a dnes nenáviděný Internet Explorer 6.

Za zmínku určitě stojí i známé pozadí plochy, se kterým OS dorazil na trh. Díky obrovskému rozšíření Windows se obrázek stal "nejrozšířenější fotografií na světě". Ano, opravdu se jedná o fotografii! Vývojáři Microsoftu snímek tehdy pojmenovali jako „Bliss“ a sami byli dlouho na pochybách, zda doopravdy není dílem šikovného grafika.

Windows XP slaví 10 let od uvedení, během 3 let přijde o podporu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro zvětšení klikněte

Úspěch systém zaznamenal ihned od začátku prodeje a už v roce 2006 mohl Microsoft slavit, "XPček" se prodalo více než 400 milionů kopií a toto číslo stále rostlo. Další období, kdy se systému výrazněji dařilo přišlo s rozporuplnou Vistou a jejím neúspěchem. (Prodávat se XP přestala v roce 2008)

Prodeje a obliba XP byl tedy pro Microsoft úspěchem, ale i problémem, který se těžko řešil. Softwarový gigant potřeboval prodávat nové verze systému, ale lidé vlastně ani neměli pádný důvod přecházet, když vše šlapalo jak má a to především na pomalém HW. Až s příchodem Windows 7 se začala situace měnit a konečně dorazil adekvátní nástupce, který by donutil lidi k přechodu na novou verzi OS.

Po dvou letech „sedmiček“ na trhu se podíl XP pomalu snižuje a před několika týdny Win7 poprvé překonal svého staršího bratříčka. V roce 2014 skončí našemu oslavenci podpora a tím bude ukončena jeho extrémně dlouhá éra. Přijde éra jiních - Windows 7 a 8.

Zdroj: Wiki

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama