YouTube dozrává. Co na něm dnes sledovat?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek YouTube dozrává. Co na něm dnes sledovat?

YouTube dozrává. Co na něm dnes sledovat? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

28. 11. 2020 03:00 30

Seznam kapitol

1. Život na YouTube 2. Každý den chytřejší 3. Do vesmíru a zpátky na zem 4. Výlety do minulosti
5. Výzkumné projekty 6. Pro fanoušky filmů 7. Vážně i nevážně

Bylo nebylo, YouTube byl nejlepším místem pro amatéry, kteří získávali body na dětech a na kontroverzi. To nám stále zůstalo, blbostí se nezbavíme, ale v mezičase nám přibyly kanály nabízejí opravdu dospělý obsah – techniku, historii, vojenství, vědu a další.

Reklama

Timeline – World History Documentaries

Excelentní zdroj historických dokumentů představuje Timeline – World History Documentaries, který nabízí licencované dokumenty profesionální kvality. Přináší všechno možné, od starověkého Egypta přes anglickou středověkou historii až po Druhou světovou válku. Z jejich široké nabídky mě zaujala hlavně minisérie Immortal Egypt s Joann Fletcher, kterou kvůli zábavnému stylu výkladu a věčně nošenému deštníku jeden z diváků popsal jako „Mary Poppins egyptské archeologie“.

BBC Documentary

BBC je klasika – a díky jejich kanálu se můžeme podívat na jejich excelentní dokumenty v širokém záběru. Řím, křižáci, Divoký západ – a za zmínku stojí zvláště středověká Anglie, která je zpracována tak poutavě, tak dramaticky, že nechápete, proč lidi místo ní obdivují dílo R. R. Martina, který z anglické historie víceméně jenom opisuje. Originál je mnohem lepší – jako například historie Plantagenetů, anglických králů zcela francouzského původu. Vynikající dokument, dokonalé drama, naprostá fantazie!

Fire of Learning

YouTube ale není jenom úložiště dokumentů z klasických televizí, obsahuje i spoustu vlastní produkce. Kanál Fire of Learning se zabývá klasickou evropskou historií, kterou jste už betonově všichni zapomněli, takže pokud si chcete například připomenout historii Španělska, klidně můžete! Anebo se můžete podívat na celou minisérii, která se týká Říma a Byzance a řeší i takové otázky, jako zda Řím věděl o Číně – a naopak.

History of the Earth

Vynikající je kanál History of the Earth, který se zabývá geologií a paleontologií. Patří mezi nové kanály, které mají jen pár videí – a je vyrobený poměrně jednoduše, ale vyprávění je fascinující a provedení je naprosto profesionální. Navíc se zabývá otázkami, které jsou mimo mainstream a kterých se většina klasických televizních pořadů dotýká pouze zlehka, jako jsou moderní pohledy na nejvzdálenější geologické dějiny.

Výsledek je ale fascinující, jak například ukazuje jejich exkurze do tři miliardy vzdáleného eónu Archean, kde Země už existovala, včetně začínajícího života – ale byla tak odlišná, tak nepodobná dnešku, že připomínala spíš cizí planetu.

History Time

Další vynikající historický kanál je History Time. Pokrývá podobná témata jako ostatní dějepisné kanály, ale zaměřuje se hlavně na severské země – Skandinávii, Británii a podobně. Znáte například Doggerland, rozsáhlou část Evropy, která na konci poslední doby ledové zmizela pod mořem a oddělila tak Británii od zbytku kontinentu? A víte jak vypadala?

Epic History TV

Dalším unikátním historickým kanálem je Epic History TV. Jejich série, věnovaná napoleonským válkám, zábavně a vcelku vyčerpávajícím způsobem mapuje Napoleonův vzestup i pád, včetně osudů jeho maršílů a konfliktů, „které byly na okraji“ a přesto zásadně formovaly budoucnost, jako byl například polský princ Józef Poniatowski, který vsadil osud Polska na spojení s Napoleonem – a prohrál na tom vše, i svůj vlastní život.

Mark Felton Productions

Mark Felton se věnuje převážně historii První a Druhé světové války – a to hlavně jejich málo známým aspektům, jako byly například boje mezi Itálií a Japonskem v Pacifiku, tajné operace, málo známé aspekty poválečného uspořádání (víte, že proces v Norimberku strážili mimo jiné i bývalí příslušníci SS?) a podobným věcem, které v mainstreamu nenajdete.

Tak například jistě znáte pořady, které se rozsáhle věnují tomu, „že Hitler možná utekl“, prakticky nikdo se ale nezajímá „o ty Hitlery, které Spojenci chytili“ - o Hitlerovy příbuzné, kteří pokrevní příbuznost s Führerem nezřídka nepěkně odskákali! Jde o opravdu hodně unikátní kanál s výjimečně detailním pohledem na věc.

Fall of Civilizations

Kanál Fall of Civilizations je, pokud vím, pro YouTube unikátní. Je rozsáhlý a kompiluje poznatky o pádu velkých civilizacích minulosti. Jde o gigantická videa, mnohem delší než běžné televizní dokumenty – a mnohem výživnější. Video o pádu prvních sumerských měst má tři a půl hodiny – a víte, jak poznáte, že je fakt dobré? Tak, že vám píšou lidi z Iráku, kteří bydlí blízko ruin Uru a děkují za nejlepší dokument, který o oněch památkách kdy viděli!

Pokud vás zajímá vojenská historie a technologie, je YouTube doslova fantastický zdroj, lepší než televize a – možná překvapivě – dokonce lepší, než většina literatury v češtině. O kanálu Forgotten Weapons jsme se už bavili posledně – a je to tak, stále je to absolutně nejlepší zdroj informací o palných zbraních, který jsem kdy viděl. Ale zdaleka není jediný!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama