YouTube dozrává. Co na něm dnes sledovat?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek YouTube dozrává. Co na něm dnes sledovat?

YouTube dozrává. Co na něm dnes sledovat? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

28. 11. 2020 03:00 30

Seznam kapitol

1. Život na YouTube 2. Každý den chytřejší 3. Do vesmíru a zpátky na zem 4. Výlety do minulosti
5. Výzkumné projekty 6. Pro fanoušky filmů 7. Vážně i nevážně

Bylo nebylo, YouTube byl nejlepším místem pro amatéry, kteří získávali body na dětech a na kontroverzi. To nám stále zůstalo, blbostí se nezbavíme, ale v mezičase nám přibyly kanály nabízejí opravdu dospělý obsah – techniku, historii, vojenství, vědu a další.

Reklama

Znovu musím upozornit na naprosto unikátní kanál Isaac Arthur, naprosto neuvěřitelný projekt, který se zabývá „sci“ ve scifi a technicky rozebírá futuristické technologie. Je to jedna z nejchytřejších věcí, kterou jsem kdy viděl – a která nemá český analog ani mezi amatéry, ani mezi profesionály!

Dark Skies

Kanál Dark Skies se věnuje zvláštním a atypickým letadlům, která byla vyvinuta, ale používala se jen málo anebo omezeně. Nachází se na rozhraní klasického kanálu o letectví a kanálu, zaměřujícího se na vojenský výzkum a vývoj, včetně spekulací o málo známých strojích. Výborné je například video, které se věnuje NASA AD-1, podivnému stroji, kterému jedno křídlo mířilo dopředu a druhé dozadu!

Dark Skies pokrývá historii letectví od jeho počátku do současnosti – a řeší se tam spousta strojů, o kterých jste pravděpodobně nikdy neslyšeli. Zde se například věnují meziválečnému prototypu Bellu Airacuda, unikátnímu letounu s věžemi v motorových gondolách, který měl nahradit jak bitevní letadla, tak stíhačky.

Dark Docs

Dark Docs je kanál, který se zaměřuje přímo na speciální operace a na techniku, která se pro ně používala. Dělá ho stejný člověk jako Dark Skies, zkoumá ale podstatně obskurnější a méně známé věci, jako byl projekt „Mainstreet“, speciální tiché helikoptéry, které si nechala vyvinout CIA pro válku ve Vietnamu. Autor poznamenává, že šlo o „první“ nenápadné americké helikoptéry se sníženou možností detekce, rozebírá důvody jejich vzniku a historii jejich projektu.

Fokus u tohoto kanálu přitom není na technice jako takové, ale samotných tajných operacích. Znáte například operaci „Wandering Soul“, psychologickou operaci proti Vietcongu, která měla přesvědčit pověrčivé Vietnamce, že jejich přátelé zemřeli a skončili v pekle? A že šlo o strašení tak vychytané, že někdy děsilo i samotné Američany?

Pokud jde o filmovou kritiku, máme u nás celkem smůlu. Kromě svépomocných projektů nám filmy recenzují profesionálové buď nicneříkajícím způsobem – anebo se do toho pouštějí ti, kteří zaměňují filmovou kritiku s politickým školením mužstva. Naštěstí ve světě to tak nechodí – a tak můžeme sledovat autory, kteří jsou zábavní, kontroverzní, ale také pouční. A mnozí z nich videa sami točí, takže se leccos naučíte!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama