Záhada umírajících Radeonů RX 6000 je zřejmě vyřešena
i Zdroj: Převzato s povolením autora KrisFix
Novinka Záhada umírajících Radeonů RX 6000 je zřejmě vyřešena

Záhada umírajících Radeonů RX 6000 je zřejmě vyřešena

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

20. 1. 2023 18:30 28

To si tak koupíte kartu a ona vám umře. A co je podivné, stane se to dalším desítkám lidí v ten samý čas. I řeknete si, co to sakra může být?

Reklama

Nedávno jsme informovali o hromadném úmrtí karet řady Radeon RX 6000. Opravář KrisFix dostal celkem 48 karet s mrtvým GPU, což je podivná shoda náhod. Karty spojovalo pouze to, že používaly stejné ovladače. Ale na to se nedalo spoléhat a vůbec bylo velmi nepravděpodobné, že by bylo možné pomocí ovladačů dohnat GPU do takového stavu, že bude praskat. KrisFix nejprve provedl vlastní testy s dalšími kartami a srovnával starší a „problematické“ ovladače. Dobral se výsledků, které nevypovídaly o tom, že by za problémy mohly být ovladače, chování karet s novějšími drivery se nezměnilo natolik, aby mohly být příčinou zkratovaného napájení a odpálených čipů, nemluvě přímo o praskání některých kusů.

Z osmačtyřiceti karet s mrtvým GPU bylo 43 v referenčním provedení a všechny vypadaly podobně, byly na pohled v nezvykle dobrém a zachovalém stavu se záručními pečetěmi, beze stop prachu, který bývá bývá po nějakém čase běžného provozu vidět. Obvykle se prodaly zhruba v období dvou týdnů na konci listopadu. Vypadá to tedy, že by většina z problematických karet mohla pocházet i od stejného prodejce.

Opravář se proto všech dotčených ptal, proč poškození neřešili standardní cestou reklamace, někteří neodpověděli, ale od pětadvaceti se dozvěděl, že ke kartám nemají žádný doklad, protože je koupili na internetu. Pouze dva majitelé byli prvními vlastníky a doklady měli. Jeden z těchto dvou zákazníků pak odpověděl, že počítač běží ve studeném sklepě. Jako příčinu to Kris nejprve vyloučil, ale zřejmě mu to vrtalo v hlavě a dál nad tím přemýšlel.

Nyní zastává teorii, že většina z vadných karet, které mu přišly v posledních týdnech do rukou, vypustil na trh nějaký zhrzený těžař, který je na nějakou dobu odstavil a následně skladoval v nevhodných podmínkách. 

Dost možná někdo v okolí Krise, a proto mu najednou v obchodu přistálo hejno zničených karet. Podle opraváře k podobným problémům dochází třeba, pokud jsou karty uloženy v prostředí s vysokou vlhkostí a nevhodnými teplotami. 

Kris míní, že něco podobného už viděl u čipů, které byly skladované ve špatných podmínkách. K podobnému praskání prý dochází při pájení čipů, které natáhnou vlhkost, proto po špatných zkušenostech vždy čipy před pájením suší na 80 °C po dobu 24 hodin.

Pokud by karty byly po koupi řádně aklimatizovány a vysušeny, asi by fungovaly dál i přes nevalné skladování. Takže pozor na to, co na bazaru kupujete. I nově vypadající a funkční karta vám může po pár dnech zemřít.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama