zajem-o-pocitace-klesl-na-vine-je-pandemie-koronaviru
Novinka Zájem o počítače klesl, na vině je pandemie koronaviru

Zájem o počítače klesl, na vině je pandemie koronaviru

Mirek Kočí

Mirek Kočí

14. 4. 2020 21:00 6

Celosvětové dodávky počítačů činily v prvním čtvrtletí letošmího roku 51,6 milionu kusů, což představuje meziroční pokles o 12,3 %. Vyplývá to z předběžných výsledků publikovaných analytiky společnosti Gartner. Po třech čtvrtletích soustavného růstu tak trh PC zaznamenal největší pokles od roku 2013, a to vinou pandemie onemocnění COVID-19.

Reklama

„Nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím pokles dodávek PC bylo vypuknutí pandemie koronaviru, což vedlo jak k narušení dodávek, tak k poklesu poptávky po PC,“ uvádí ředitelka výzkumu Gartner Mikako Kitagawa. „Nejprve po karanténních opatřeních v Číně koncem ledna poklesla výroba PC, což vedlo v únoru k problémům s dodávkami.“

Navzdory dopadům COVID-19 se tržní podíly třech největších hráčů oproti předchozímu čtvrtletí nezměnily. Připadlo na ně 65,6 % dodávek za první čtvrtletí, oproti 60 % před rokem.

Jedničkou na trhu byla čínská společnost Lenovo. Dodala 12,6 milionu počítačů a její podíl na trhu činil 24,4 procenta. Druhé místo s prodejem 11,1 milionu počítačů a tržním podílem 21,5 procenta patří americké společnosti HP. Třetí příčku má Dell Technologies, který prodal 10,1 milionu počítačů a jehož tržní podíl činil 19,7 procenta. Do první pětky nejúspěšnějších výrobců patří ještě Apple s podílem na trhu 6,9 procenta a společnost Acer s tržním podílem 5,5 procenta.

Zájem o počítače klesl, na vině je pandemie koronaviru
i Zdroj: PCTuning.cz

Historicky vůbec největší pokles (za dobu po níž Gartner trh PC sleduje) zaznamenal Asijsko-pacifický region, a to o 27,1 %. Příčinou byl zejména čínský trh, kde všechny podniky i státní sektor během února významně omezily či zastavily své aktivity. Celkově se čínský trh meziročně propadl o 30 %, přičemž dodávky stolních PC klesly dokonce o 40 %, zatímco notebooků používaných pro práci na dálku a online učení o 20 %.

V regionu EMEA se meziročně trh PC propadl o 7 % na 16,8 milionu kusů, přičemž po zbytek roku 2020 lze očekávat další pokles. Zejména na konci prvního čtvrtletí došlo k dramatickému propadu poptávky firem i koncových zákazníků vinou karanténních opatření.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama