Závody F1 2013 — solidní grafika i na běžném notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Závody F1 2013 — solidní grafika i na běžném notebooku

Závody F1 2013 — solidní grafika i na běžném notebooku | Kapitola 11

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

10. 10. 2013 03:00 8

Seznam kapitol

1. Engine z předchozích dílů a Grid 2 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky GK při nastavení grafiky High 4. Výsledky GK při nastavení grafiky Ultra 5. Vliv procesoru na hru 6. Vliv nastavení na hru I
7. Vliv nastavení na hru II 8. Vliv nastavení na hru III 9. Galerie in game screenshotů 10. Výběr recenzí herních magazínů 11. Závěr

S podzimem se na obrazovky počítačů dostává nový díl F1. Po vzoru nedávného Gridu 2 je postaven na technologii Ego třetí generace. Změn v grafice je ale poskrovnu a F1 2013 vypadá (nejen) na první pohled stejně jako loňský předchůdce. Potěší naopak hardwarové nároky, které jsou jako obvykle poměrně nízké.

Reklama
Závody F1 2013 — solidní grafika i na běžném notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz

Série oficiálně licencovaných her seriálu Formule 1 od Codemasters pomalu začíná trpět neduhem všech her, jejichž pokračování vychází pravidelně každý rok — recyklací a minimem změn. Hodnocení hry jako takové nechám ryze herním magazínům (vit předchozí kapitola) a věnovat se budu technickému zpracování F1 2013. Ačkoliv hra na rozdíl od předchozího dílu běží na nové verzi enginu Ego, změny v grafice jsou vesměs kosmetické a v praxi si jich všimnete jen při detailním zkoumání screenshotů z podobných míst. Grafika F1 2013 vypadá stále velmi dobře, pokud však již vlastníte loňský díl, kvůli lepší grafice novinku rozhodně nekupujte. O ledasčem ostatně svědčí i identické oficiální systémové požadavky.

Závody F1 2013 — solidní grafika i na běžném notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco grafika hry prošla jen naprostým minimem změn, výkon počítačů za uplynulý rok opět o něco posílil. Hardwarové požadavky F1 2013 jsou proto poměrně nízké. Na vysoké nastavení detailů včetně zapnutého vyhlazování hran hru naprosto plynule rozběháte ve Full HD rozlišení i na grafických kartách nižší střední třídy, jako je nVidia GeForce GTX 650 nebo AMD Radeon HD 7750. Nároky o mnoho nevzrostou ani po zvýšení detailů na úplné maximum, kdy je pro plynulé hraní ve stejném rozlišení potřeba karet s výkonem na úrovni GeForce GTX 650 Ti nebo Radeon HD 7770. Obávat se není třeba ani nároků na výkon procesoru. Pokud ve svém počítači nemáte vyloženě velmi slabý procesor typu dvoujádrového úsporného Intel Pentia, běží F1 2013 plynule téměř na čemkoliv. Bohatě postačí dvoujádrový procesor Core i3 od Intel anebo starší čtyř a šestjádrové Phenomy II od AMD.

Závody F1 2013 — solidní grafika i na běžném notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud máte starší či méně výkonný počítač a při nejvyšším nastavení detailů se vám F1 2013 trhá, bude nutné o něco snížit detaily. Nastavení je k dispozici naštěstí spousta a většina z nich vám se zrychlením hry více či méně pomůže. Asi největší porci výkonu získáte snížením kvality stínů. Dále pomůže snížení kvality stromů, detailnost vzdálených vozidel nebo odrazů. Zbylá nastavení už výkon zvýší vesměs jen mírně. Pokud budete mít přesto problémy s plynulostí, po snížení všech detailů na minimum sice grafika hry ztratí část svého kouzla, framerate však vzroste na více než dvojnásobek původních hodnot.

Poděkování

Děkujeme partnerům Asus, Gigabyte, Intel a MSI, kteří zapůjčili vybavení na testy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama