Ze sálů až na váš stůl: předehra k mikropočítačům
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Ze sálů až na váš stůl: předehra k mikropočítačům

Ze sálů až na váš stůl: předehra k mikropočítačům | Kapitola 6

Pavel Tronner

Pavel Tronner

20. 1. 2015 03:00 6

Seznam kapitol

1. Předehra k mikropočítačům 2. ARPA 3. Koncept moderního užívání počítače 4. Memexem proti informační explozi 5. Aby se monstrum nenudilo: sdílení počítačového času 6. Náznaky nového přístupu

Šedesátá léta byla úžasnou dobou optimismu a víry v budoucnost. Generace našich rodičů a prarodičů se tehdy konečně odpoutala od té šedivosti válečných let a užívala si život plnými doušky. Autoři sci-fi psali romány plné letů ke hvězdám či vzdálenějším planetám a občas se v těchto velkolepých představách o budoucnosti objevovaly i osobní počítače.

Reklama

Náznaky nového přístupu

Kurtz a Kemeny se pustili do náročného úkolu a během několika let se jim podařilo vytvořit jeden z prvních operačních systémů, umožňujících připojení více uživatelů za pomocí terminálů a sdílení procesorového času mezi nimi.

Dr. Thomas Kurts (vlevo) a Dr. John Kemeny na propapační fotografii pro True BASIC.
i Zdroj: PCTuning.cz
Dr. Thomas Kurts (vlevo) a Dr. John Kemeny na propapační fotografii pro True BASIC.

Najednou bylo možné, aby na počítači nepracoval jen jediný operátor, ale několik desítek uživatelů. Tímto žila celá šedesátá léta a na Dartmouthu mohli být oprávněně hrdí ze svého úspěchu. Systém zde vyvinutý byl v provozu od roku 1964 až do 1999, což zní takřka neuvěřitelně. Jeho pozdější verze umožňovala simultánní práci až 300 přihlášených uživatelů, což na svou dobu bylo opravdu hodně.

Studenti z Dartmouthu pracují na vzdálených terminálech DTSS (Dartmouth Time-Sharing System), Adrian N. Bouchard / Dartmouth College via Time
i Zdroj: PCTuning.cz
Studenti z Dartmouthu pracují na vzdálených terminálech DTSS (Dartmouth Time-Sharing System), Adrian N. Bouchard / Dartmouth College via Time

Sdílení počítačového času byl skvělý koncept, tedy alespoň ve své době. Je přitom velmi paradoxní, že dnes s cloudovými službami se v jistém směru k tomuto konceptu vracíme. Nicméně, šedesátá léta neustrnula zkamenělá pouze v této myšlence. Dalším nesmírně plodným vizionářem, který tehdy díky penězům z ARPY mohl realizovat své nápady a bádat nad nimi léta a léta bez naděje na jejich komerční uplatnění, byl Douglas Engelbart.

Je třeba říci, že Engelbart o myšlence sdílení počítačového času nepochyboval, on vůbec nepřemýšlel o tom, že by měl mít počítač každý. V tomto směru nedokázal překročit stín své doby. Nicméně, v mnohém ostatním se velmi přiblížil k tomu, co dnes bereme jako samozřejmé. Mnohé jeho koncepty, jako je myš či hypertext, dnes běžně používáme. Engelbart je představil v sice dost nedokonalé a komplikovaně použitelné podobě, kdy skvěle posloužily jako inspirace pro jiné vývojáře, kteří je vybrousily do uživatelsky příjemné podoby.

Dalším, nesmírně důležitým vizionářem šedesátých let, byl Bob Taylor. Ten je dnes velmi málo znám, ale paradoxně právě on, člověk bez jakéhokoliv počítačového vzdělání, se stal tím, díky němuž byly Engelbartovy vize zrealizovány. A nejen to. Právě pod Taylorovou taktovkou byl vytvořen ARPANET a mnohé jiné. Je velmi nespravedlivé, že se dnes o něm tak málo ví.

Čím se oba tito zajímaví pánové zabývali a jak připravili arénu na příchod mikropočítačů, o tom si povíme někdy příště.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama