zkroceni-vzduchu-v-jde-to-i-pasivne
Skříně, zdroje, chladiče Článek Zkrocení vzduchu V. - Jde to i pasivně!

Zkrocení vzduchu V. - Jde to i pasivně! | Kapitola 8

Michal Částka

Michal Částka

11. 8. 2008 01:00 43

Seznam kapitol

1. Dnešní úvod 2. Xigmatek AIO-S80DP 3. Asus Triton 78 4. Scythe Ninja 2 - Legenda vrací úder
5. Scythe Mugen 6. Výsledky měření 7. Duel: Scythe Mugen vs. Ninja 2 8. Závěr dnešního testu  

V dnešním pátém pokračování se podíváme na úpravy povrchů IHS procesorů, chladičů a opět si předvedeme různé tipy a triky pro jejich instalaci. Setkáme se s prvním testovaným Xigmatek chladičem a začneme testovat modely, které jsou určeny pro pasivní provoz.

Reklama
Zkrocení vzduchu V. - Jde to i pasivně!
i Zdroj: PCTuning.cz

Kterou

kosu

si vyberete? 

  Pokud si budete kupovat chladič, který budete využívat bez ventilátoru, tak bych Vám rozhodně doporučil Scythe Ninja 2, který oproti Mugenu dosahuje o něco nižší teploty při pasivním režimu. Při použití ventilátoru ztrácí Ninja 2 několik málo stupňů za Scythe Mugen, který je rozhodně vhodnější pro použití s ventilátorem. Oba výrobky nejsou špatné, ale řekl bych, že za stejnou cenu můžete vybrat daleko lépe ;-)

 

"All in one"? Ano, či ne? 

  První testovaný Xigmatek sice ukázal, že vodní chlazení má něco do sebe. Musím upřímně říci, že tento výrobek se Xigmateku moc nepovedl. Celý týden jsem měl chladič nainstalovaný ve svém vlastním PC a můžu říct, že se jedná o šílenou turbínu. Po celý týden sice fungoval naprosto spolehlivě, ale vysoký hluk mě přesvědčil o tom, že bych ho nemohl doma používat. Na sledování filmů jsem si musel brát sluchátka, abych přežil šílený hukot 3000 ot./min a více...Vskutku účinný chladič to rozhodně je, ale naprosto nepoužitelný pro tichý chod počítače.

  Asus Triton 78 mě ničím nenadchnul. Za cenu, kterou se prodává koupíte rozhodně lepší chladič v podobě nějakého Thermalrightu nebo Noctui. Upřímně, není to žádný zázrak.

Má smysl chladit zcela pasivně?

  Abych pravdu řekl, tak v tom žádný význam moc nevidím. Pokud použijete např. dnes testovanou Scythe Ninju 2 s 120mm ventilátorem, který bude běžet na 400-500 ot./min (to jsou totiž otáčky, které jsou pro  lidské ucho naprosto neslyšitelné), tak dosáhnete podobné úrovně hladiny hluku (velmi nízké) akorát, že účinnost chladiče bude daleko vyšší. 

  Problém pasivního použití je v tom, že uvnitř bedny musíte mít nutně potřebný air-flow (proud vzduchu), který bude přivádět a odvádět potřebný vzduch pro tepelnou výměnu. Kdyby v samotné počítačové skříni neprobíhala cirkulace vzduchu, tak by se Vám po určitém čase procesor zcela jistě přehřál, nad únosnou mez. Takže ve zkratce řečeno. Tím, že zcela odděláte ventilátor z procesorového chladiče, tak naopak musíte kompenzovat tok vzduchu (zvyšovat otáčky) jinými ventilátory uvnitř skříně. 

  Nakonec zjistíte, že pro zcela pasivní uchlazení procesoru, jste museli nutně zvýšit otáčky vstupních a výstupních ventilátorů uvnitř skříně a že je celková hlučnost PC sestavy na stejné nebo vyšší úrovni, jako předtím. 

  To jsem se vůbec nezmínil o tom, že okolní součástky (mosfety, NB chipset, paměti) se budou daleko více hřát s pasivním chlazením procesoru, než když použijete ventilátor s nízkými otáčkami (např. těch 400-500 ot./min)..

Má význam lapovat procesor? 

  Pokud patříte do skupiny vášnivých overclockerů a rádi trápíte svůj procesor na maximum, tak to význam rozhodně má. Jenom se dobře ujistěte, že povrch, který budete brousit je opravdu "křivý" natolik, že tahle práce navíc bude mít opravdový význam tak, jak jsme si ukázali na začátku této recenze.  

  Děkujeme společnosti TNTrade.cz za zapůjčení všech chladičů ve dnešním testu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama