Zlodějský malware Snake Keylogger je pro české podniky velkou hrozbou
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Zlodějský malware Snake Keylogger je pro české podniky velkou hrozbou

Zlodějský malware Snake Keylogger je pro české podniky velkou hrozbou

Mirek Kočí

Mirek Kočí

28. 8. 2021 12:05

Výzkumný tým společnosti Check Point Software upozorňuje na vzestup malwaru Snake Keylogger, který krade přihlašovací údaje a sleduje stisknuté klávesy. V červenci však nejrozšířenějším škodlivým kódem zůstal Trickbot.

Reklama

Snake Keylogger je modulární .NET keylogger a malware určený ke krádežím přihlašovacích údajů. Mezi jeho hlavní funkce patří zaznamenávání stisknutých kláves, krádeže přihlašovacích údajů a odesílání ukradených dat útočníkům. Na hackerských fórech lze Snake Keylogger koupit za 25 až 500 dolarů, cena závisí na zvolené konfiguraci a službách.

Keyloggery jsou velmi nebezpečné, protože uživatelé mají tendenci používat stejné heslo a uživatelské jméno pro různé účty. Jakmile jsou ukradené přihlašovací údaje z jedné služby, získají kyberzločinci přístupy k celé řadě dalších služeb, proto je zásadní všude používat unikátní hesla. 

„Pokud je to možné, neměli by uživatelé spoléhat jen na hesla, ale používat i vícefaktorové ověření nebo technologie pro jednotné přihlášení (SSO),“ říká Tomáš Růžička, SE Team leader v kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies. „Co se používání hesel týče, nejlepší je zvolit pro každou službu unikátní silné heslo,“ dodává.

Zlodějský malware Snake Keylogger je pro české podniky velkou hrozbou
i Zdroj: PCTuning.cz

Škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na podnikové sítě vévodil v červenci Trickbot, který měl dopad na 4 % organizací po celém světě. Na druhou příčku se posunul  právěSnake Keylogger s dopadem na 3 % společností, XMRig na třetím místě ovlivnil shodně 3 % podniků. 

Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. Na první místo vystřelil Snake Keylogger, který měl v ČR ještě výrazně větší dopad než ve světě. Trickbot se i nadále drží mezi nejvýznamnějšími hrozbami. Vzestup zlodějských hrozeb potvrdil i drobným růstem na třetím místě FormBook a návratem do Top 10 AgentTesla.
 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama