zpatky-do-praveku-vlada-chce-zrusit-internetove-pripojeni-v-knihovnach
Internet Novinka Zpátky do pravěku: Vláda chce zrušit internetové připojení v knihovnách!

Zpátky do pravěku: Vláda chce zrušit internetové připojení v knihovnách!

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

23. 7. 2011 09:00 20

V Česku jsme na podivná rozhodnutí vlády tak nějak zvyklí, ale i přesto nás některá dokáží překvapit. Není právě internet jednou z věcí, bez které současné knihovny nemohou plnohodnotně fungovat?

Reklama

Několikaletý projekt má své zásluhy na popularizaci knihoven a to nejen díky umožnění online evidence dostupných knih, ale také poskytnutí internetového připojení každému z návštěvníků knihovny. Ač se to nemusí zdát, internet tam lidi láká, neboť ani dnes není každý z nás „online“ a možnost zajít si sednout do knihovny a chvíli brouzdat je především v malých obcích velmi žádaná. Stejně tak je vládou dotované připojení využíváno k vedení online databáze dostupných svazků a z toho opět těží běžní uživatelé, jež ušetří spoustu času.

Zpátky do pravěku: Vláda chce zrušit internetové připojení v knihovnách!
i Zdroj: PCTuning.cz

Projekt internetizace knihoven, jak se vše nazývá, se před několika dny rozhodla vláda ukončit, neboť na něm prý ušetří nemalé peníze - prý až 100 milionů Kč. Pokus o úspory je pochopitelný, ale podivný je především postup a čísla, kterými se ministerstvo vnitra ohání. V ceníku připojení (dokument zde) jsou podle odborníků nesmyslně vysoké sumy a je zde zřejmé, že se je nikdo za předchozích několik let neuráčil aktualizovat. U většiny věcí by to takový problém nebyl, ale pokud si vzpomenete na ceny připojení několik let zpátky, určitě dáte za pravdu, že lze nyní pořídit nesrovnatelně rychlejší připojení za pouhý zlomek nákladů.

Zpátky do pravěku: Vláda chce zrušit internetové připojení v knihovnách!
i Zdroj: PCTuning.cz

Pryč však od pochybných postupů vlády. Taková knihovna v 21. století nemůže bez připojení k internetu plnohodnotně fungovat. Vedle půjčování knih je důležitý právě neomezený přístup k dalším informacím prostřednictvím internetu, je tedy zřejmé že jeho vypnutí by mohlo neblaze omezit služby těchto institucí. S problémy se pravděpodobně budou potýkat malé obecní knihovničky, kde musí šetřit každou korunu a těžko zde budou hledat sponzora. Dlouholetý projekt má být ukončen téměř bez varování a to již za několik dní 31.7.2011. Doufejme, že alespoň v tomto případě vláda ustoupí a ponechá nám jednu ze svobod současného života - dostupné připojení k internetu pro každého.

Nepřehlédněte:

Zdroj: Pirátská strana

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama