Velká bitva o TikTok: Jde o špionáž, nebo o mindrák z Číny?
i Zdroj: PCTuning s využitím Microsoft Designer (AI)
Internet Článek Velká bitva o TikTok: Jde o špionáž, nebo o mindrák z Číny?

Velká bitva o TikTok: Jde o špionáž, nebo o mindrák z Číny? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 5. 2024 00:00 44

Seznam kapitol

1. Ani Trump ho neměl rád! 2. Myslíme za vás 3. Tak to prostě zakážeme 4. Špeh kříčí: chyťte špeha 5. V zájmu národní bezpečnosti

Aby bylo jasno: Nesnáším TikTok. Považuji ho za hloupý a povrchní, za gejzír neinformací a definici digitálního dudlíku, který zabaví, ale nenaplní. Důvody, proč ho chce Amerika zakázat, jsou však podle mého názoru přece jenom poněkud pokrytecké.

Reklama

Dnes je jednodušší předpokládat, že vás ve vašem zařízení spíš někdo špehuje, než nešpehuje. Obvykle ale nic neudělá ani s vaší preferencí na kozaté MILFky a ani s tím, že si stahujete nahaté kreslené slečny s chlupatými oušky a ocáskem. Nebude ho zajímat, že vystupujete na několika různých seznamkách a digitálně zahýbáte svému partnerovi a ani to, že zkoumáte, jak si podomácku uvařit nějaké drogy – tedy alespoň do doby, dokud nerozhodujete o miliardových investicích, neřešíte zbrojní zakázky anebo neorganizujete tendr na novou jadernou elektrárnu.

Pokud něco takového děláte, tak byste si asi měli hlídat svá zařízení a co s nimi děláte. Pokud se nudíte na službě u jaderných raket, tak byste si ji asi fakt neměli krátit sledováním TikToku, ale takovým kusům opravdu nezabrání prostý zákaz jedné mobilní aplikace. Jistě jste už slyšeli o incidentu z roku 2013, kdy se podle Associated Press v Jižní Dakotě přinejmenším dvakrát dostali poslíčci s pizzou otevřenými dveřmi do bunkru pro řízení odpalu jaderných raket (ICBM), což se stát opravdu nemělo. 

Velká bitva o TikTok: Jde o špionáž, nebo o mindrák z Číny?
i Zdroj: Richardw, Creative Commons, licence CC BY-SA 3.0 DEED

Dveře odolné proti výbuchu vedoucí do podzemního odpalovacího zařízení v Minuteman Missile NHS, Foto: Richardw, Creative Commons, licence CC BY-SA 3.0 DEED

Celá věc se zákazem TikToku je divná v tom, že je to sice stupidní aplikace, ale asi ne o moc stupidnější než jiné. Luxuje uživatelská data, ale asi ne o moc víc, než mnohé jiné. Proč je tedy Američanům trnem v oku v takovém rozsahu, že se na tom najednou shodnou Republikáni i Demokraté?

Možná ví o té aplikaci něco, o co se s námi ani nechtějí dělit. Anebo je možná štve, že na ni americký digitální průmysl nemá stejně účinnou odpověď – a tak se prostě rozhodli uzákonit si, že jim ji její současný majitel musí prodat, ať se mu chce anebo nechce. 

Buď jak buď – ať už ji ByteDance prodají anebo se z amerického trhu stáhnou, svět o moc digitálně bezpečnější nebude. Digitální bezpečnost totiž nestojí a nepadá s jednou potrhlou aplikací, ale je otázkou dodržování správných praktik a zodpovědných rozhodnutí každého jednoho uživatele.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama