Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska
i Zdroj: PCTuning.cz
Procesory, Paměti, Desky Článek Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska

Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 5. 2021 13:00 14

Seznam kapitol

1. Luxus ve střední třídě 2. Testovací sestava 3. Představení desky – Obsah balení 4. Základní deska – layout 5. Specifikace desky a software
6. Bližší pohled na desku a teploty 7. Napájení desky 8. BIOS 9. Přetaktování 10. Hodnocení

I když je čipset B550 určený do střední třídy, Asus tuto desku vybavil opravdu královsky. Má dva porty Thunderbolt 4, dvě síťové karty pro 2.5 GbE, silné napájení a samozřejmě PCIe 4.0. Jde jednoznačně o nejvybavenější desku s B550 na trhu.

Reklama

Hodnocení

Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Asus má výrobu a kvalitu zvládnutou dokonale, prověřeno je to mnoha roky produkce desek. I když je čipset B550 primárně určený spíše do nižšího segmentu, Asus tentokrát míří jinam. Deska nabízí maximální výbavu, kterou známe z highendu. Čipset zde není limitem. Navíc deska, jako první na světe mimo platformy Intelu, nese Thunderbolt 4 a dokonce dvakrát. Super jsou i dvě síťové karty pro 2.5 GbE.

Tvůrci obsahu

Deska je svým názvem a výbavou jasně určená tvůrcům obsahu, kteří nepotřebují víc jader než 16, co tato platforma nabízí. Ale naopak vyžadují exkluzivní konektivitu. Přenos dat z různých zařízení nebo mezi nimi bude bleskový a efektivní. Navíc ani kapacita disků nebo paměti vás limitovat nebude. Deska nabízí až 128 GB paměti a čtveřici možností, jak připojit disky. Dostatek je také PCIe slotů pro různé přídavné karty, navíc má sofistikovaný zvukový kodek a sériový port.

Ani po stránce taktování a ladění nepřijde majitel zkrátka, deska nabízí možnosti jako nejlepší nadšenecké modely s čipsetem B550. V taktování si nezadá ani s deskami postavenými na X570. Sice přijdete o PCIe 4.0 na přídavných PCIe slotech, ale komu by dva nejmodernější sloty nestačily. Teploty čipsetu jsou nízké, hlučnost nulová. Po všech stránkách podařená deska.

Zatím ji nevyužijete naplno

Chtěl jsem vyzkoušet hlavně Thunderbolt 4 coby největší lákadlo této desky. Sháněl jsem v ČR i Německu, ale žádné doky pro TB 4 se zatím sehnat v obchodech nedají. Nejbližší dodání je červen, což ale není zase tak daleko. V okamžik psaní testu se ale nic sehnat nedalo. Je to škoda, protože tato funkce je u této desky zásadní. Na trh by v následujících týdnech mělo přijít několik zařízení.

Hodnocení

Základní desky B550 pro hráče začínají někde kolem částky 3000 korun. Dnes testovaná deska je dvakrát dražší. Není ale určená hráčům, ti nevyužijí Thunderbolt ani dvě 2.5Gb síťové karty. V případě, že víte jak tyhle komponenty využít, mnoho voleb na současném trhu nemáte. Za svou cenu není tato deska se svou výbavou nijak drahá. Nejlevnější deska Intel s Thunderbolt 4 stojí 9000 korun. V případě platformy AMD je tato deska s TB 4 první a jediná. Navíc není osekaná ani na napájení, ani na možnosti ladění a taktování. Ve své třídě hodně podařený produkt.

Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky děkujeme ASUS Czech Republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama