Čína vrací úder USA, pro vládní zařízení zakazuje americké technologie
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Bing AI
Novinka Čína vrací úder USA, pro vládní zařízení zakazuje americké technologie

Čína vrací úder USA, pro vládní zařízení zakazuje americké technologie

David Švrček

David Švrček

26. 3. 2024 09:24 12

Čína vydala směrnici, ve které zakazuje používání amerických procesorů Intel a AMD a používání operačních systémů Microsoft na vládních počítačích.

Reklama

Stejně tak, jako USA banuje čínské technologie, Čína se snaží vrátit úder a vydává směrnici ve které označuje americké technologie za potenciální hrozbu. Zakazuje jejich použití ve vládních zařízeních. Konkrétně se mají veškeré procesory Intel nebo AMD v těchto zařízeních vyměnit za bezpečné a spolehlivé alternativy z Číny od výrobců Huawei a Phytium. Stejné omezení se má týkat operačního systému Microsoft Windows.

Čína vrací úder USA, pro vládní zařízení zakazuje americké technologie
i Zdroj: Intel

Tento zákaz by mohl mít potenciální dopad na obě čipové americké společnosti. Podle The Financial Times pochází 27% tržeb Intelu ve výši 53 mld. USD z Číny, u AMD je to “pouze” 15% ve výši 23 mld. USD. Microsoft zaznamenává 1,5% tržeb pocházejících z čínského trhu. Tato čísla však nezahrnují žádné informace o tom, kolik čipů se skutečně používá ve vládním sektoru, kde budou zakázané.

Čína samozřejmě doporučuje všem domácím společnostem používat domácí alternativy zařízení, které neobsahují americké technologie. Zatím nelze s jistotou říct, jak se tento zákaz amerických společností dotkne. Pro Čínu to však takový problém nebude, vyvinout si vlastní alternativu není vůbec složitý úkol.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama