Test MSI B760M Gaming Plus WiFi: levná a dobře vybavená deska pro Intel
i Zdroj: MSI
Procesory, Paměti, Desky Recenze Test MSI B760M Gaming Plus WiFi: levná a dobře vybavená deska pro Intel

Test MSI B760M Gaming Plus WiFi: levná a dobře vybavená deska pro Intel | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 2. 2024 09:20 6

Seznam kapitol

1. Slušně vybavená deska co vás nezruinuje 2. Základní výbava desky 3. Představení desky a obsah balení 4. Detaily desky
5. Testovací sestava 6. BIOS desky 7. Navýšení základního výkonu 8. Závěr

Pokud k nedávno testovanému Core i5-14400 hledáte i desku stejné kategorie, v níž je formát mATX jasnou volbou, dnes testovaná MSI B760M Gaming Plus WiFi s cenou pod čtyři tisíce nabízí vše, co budete potřebovat.

Reklama

Ze všeho nejdřív se podívejme jaké jsou rozdíly mezi čipsetem Z790 a levným B760 (B660). Omezení tam sice jsou, nejsou ale nijak zásadní. Oficiální tabulka říká, že levnější čipsety nepodporují taktování ani na odemčených procesorech. Spojení mezi čipem PCH a procesorem je pak omezené na 4 linky PCIe 4.0. To stále stačí. PCH čip ale není zcela odstřihnut od rozhraní PCIe 4.0, může nabídnout až 6 takových linek. Dále má 8 linek PCIe 3.0 a čtyři porty SATA. Z tohoto pohledu nijak zásadně omezený proti Z790 není. Chybí ale konektivita PCIe 5.0 do disku M.2.

Test MSI B760M Gaming Plus WiFi: levná a dobře vybavená deska pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Také počty USB jsou dostatečné, nechybí ani podpora nových technologií Intelu. Máme VMD a i WiFi 6E. Jedině RAID z disků NVMe je omezen. Ten ale asi bude trápit v této třídě málokoho. 

Z výše popsaného vyplývá, že je výbava čipsetu B760 víc než jen dostatečná a nebude omezovat ani náročnější uživatele a hráče. V podstatě mu nechybí nic zásadního. Kdo nepotřebujte taktovat odemčený procesor, jej klidně může zvolit.

Test MSI B760M Gaming Plus WiFi: levná a dobře vybavená deska pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

I když jsou oficiální možnosti čipsetů dané, vždy záleží na výrobci desky, co se mu hodí na konkrétní desku osadit. V segmentu nízkorozpočtových komponent se desky liší jedním čipem, drobnými změnami v názvech a je obecně těžké se v nich vyznat. Jak vybavili tuto desku v MSI, se podívejme na obrázku:

Deska má dvojici portů HDMI 2.1 i DP. USB a WiFi splňuje poslední standardy, ani zde se nešetřilo. První slot PCIe je samozřejmě ve verzi PCIe 5.0 a vede přímo k procesoru. Deska má jen dva další sloty. Počet je ale na budget desku dostatečný. Chlazení VRM je solidní, také čipset má velký chladič. Zcela spokojen jsem s masivním chladičem disku M.2, druhý slot M.2 je zcela bez chladiče. Síťová karta 2.5G a Bluetooth je samozřejmostí. Deska ale nemá Thunderbolt a port USB-C. To je velká škoda, musíte mít redukci. Mezi internimi konektory je USB-C vyvedené aspoň na čelní panel na skříni.

Test MSI B760M Gaming Plus WiFi: levná a dobře vybavená deska pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama