Na Twitteru si nejsou všichni rovni. Nejvíc je Elon Musk #TYDEN ~ 2. dubna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Na Twitteru si nejsou všichni rovni. Nejvíc je Elon Musk #TYDEN ~ 2. dubna

Na Twitteru si nejsou všichni rovni. Nejvíc je Elon Musk #TYDEN ~ 2. dubna | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

3. 4. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Konec API Twitteru a zpoplatnění „ověřeno“. Revolta proti ChatGPT. Internet Archive u soudu prohrál. Metaverse už nefrčí. TikTok přes snahy o zákaz frčí víc a víc. E3 2023 nebude.

Reklama

Sociální sítě

Ti, co si zaplatí Twitter Blue, budou moci schovat modrou značku. Smysl v tom, co Musk s Twitterem dělá, prostě nehledejte. Na druhou stranu, pro ty co zaplatili a stydí se za to, je to vlastně ideální. (The Verge)

Od chvíle, kdy Musk převzal vládu, se pustil do likvidace všeho, co dělalo Twitter cenným – jeho úkolem je vytlačit odbornost, odradit celebrity, šikanovat novináře  a – na druhé straně -–odměnit špatné herce, spamery a pochlebovače, kterým se v opačném prostředí daří: Informační vakuum. (TechCrunch)

Sensor Tower: Od svého obnovení před třemi měsíci získal Twitter Blue na mobilních předplatných pouze 11 milionů dolarů.  Elon Musk je přitom stále přesvědčený, že předplatné zachrání Twitter a nahradí chybějící příjmy z reklamy. (Tech Crunch)

Francie zakazuje (PDF) „rekreační“ aplikace jako TikTok na vládních zařízeních. Vedle TikToku se to ale také týká například i Instagramu, Facebooku, Twitteru, Netflixu a záplavy her – prostě čehokoli „rekreačního“. Co to je? To vyhláška nezmiňuje. (TechCrunch)

Twitter ověřil Moniku Lewinsky. „Ověřený“ účet s modrou fajfkou ale má v profilovce mužskou fotku. Stále stejný problém s novým „ověřením“, kde stačí zaplatit a nikdo nic neověřuje.

Od 15. dubna se anket na Twitteru mohou účastnit pouze platící uživatele.  Musk tvrdí, že to je proto, že to pomůže Twitter zbavit záplavy botů. (Reuters)

Od 15. dubna navíc budou ve For you pouze tweety platících uživatelů. Podle Muska jde opět o boj proti botům. Pro uživatele to znamená, že vás budou vidět pouze ti co vás sledují (po přepnutí na Following) a uživatelé, co platí za Twitter. Těch je nepatrný zlomek, takže se připravte na další úroveň konce Twittteru.

Polovina z těch, co platí Twittert Blue, má méně než 1000 sledujících. Právě takové účty teď Musk natlačí do newsfeedu a vše ostatní vám neukáže. Brown pro Mashable uvedl, že podle jeho odhadu má Twitter pravděpodobně kolem 475 000 platících předplatitelů. (Mashable)

Opět jinak, Twitter oznámil nové API. Omezené pro obsahové boty (max 1 500 tweetů měsíčně), 100 dolarů měsíčně za omezený přístup (10K čtení, 50K zveřejnění) a 42 000 dolarů za „enterprise“ verzi. Pro řadu projektů toto natavení znamená konec. A také znemožnění analyzovat dění na Twitteru. Vydělají na tom hlavně dezinformátoři. (TechCrunch)

T2, další alternativa k Twitteru, láka uživatele co přijdou o „modrou fajfku“. Na T2 ji dostanou automaticky (Engadget)

Ověřená organizace si na Twitteru bude ověřovat vlastní zaměstnance sama. Ale stejně za každého bude Twitteru platit. Musk pokračuje ve vytváření zbytečných věcí. V Česku to firmu vyjde na 26 499 Kč měsíčně a 1 331 Kč za každého zaměstnance. (Mashable)

Podle interního dokumentu Twitter osvobodí od platby 1000 dolarů měsíčně 500 největších inzerentů a 10 000 nejsledovanějších organizací s předchozím ověřením.  (Search Engine Land)

Twitter zveřejnil část svého zdrojového kódu včetně doporučovacího algoritmu a stačí zajít na Twitter GitHub a můžete začít zkoumat. Zajímavé čtení je i v Twitter's Recommendation Algorithm (TechCrunch, The Verge)


Startupy a ekonomika

Musk nabídl zaměstnancům dotace na akcie v hodnotě zhruba 20 miliard dolarů, uvedla osoba obeznámená s e-mailem, který Musk zaslal zaměstnancům, což je méně než polovina částky, kterou zaplatil za koupi společnosti. (The Information)

Společnost First Citizens se dohodla na koupi banky Silicon Valley Bank.  Součástí transakce je nákup aktiv banky Silicon Valley Bank v hodnotě přibližně 72 miliard dolarů se slevou 16,5 miliardy dolarů. (TechCrunch)

Apple kupuje startup WaveOne, který se zabývá kompresí videa pomocí umělé inteligence (Apple Insider)

Disney ruší divizi metaverse v rámci snižování počtu zaměstnanců, které má v příštích dvou měsících vést ke snížení počtu zaměstnanců o přibližně 7 000.  Divize vznikla v únoru 2022 a měla Disney dostat do web3 a metaversa, ani jedno stále neexistuje a hned tak nebude. (TechCrunch, WSJ)

GitHub (vlastněný Microsoftem) propouští celý svůj inženýrský tým v Indii, čímž ruší více než 100 pracovních míst (TechCrunch)

Američtí prokurátoři podali novou obžalobu proti SBF a obvinili jej z převodu více než 40 milionů dolarů v kryptoměnách na úplatky čínským vládním úředníkům. (Yahoo Finance)

Pathmatics: 10 největších inzerentů na Twitteru utratilo za reklamy v posledních dvou měsících jen 7,6 milionu dolarů,  což je méně než 71 milionů dolarů od září do října 2022. (Bloomberg)

Virgin Orbit Richarda Bansona propouští 85 % lidí a přerušuje činnost. (BBC)

Česko opět tak trochu světové: Groupon, který od svého vstupu na burzu ztratil 99,4 % své hodnoty, jmenuje nového generálního ředitele… se sídlem v České republice (TechCrunch, tisková zpráva)

Na společnost Google byla podána žaloba, která požaduje 3,4 miliardy liber (4,2 miliardy USD) jako náhradu za ušlé příjmy vydavatelů. (BBC)

RIP Bittrex (Bittrex)


E-knihy a podcasty

OverDrive skončí 1. května 2023, po více než deseti letech. 🔀 Knihovnám a uživatelům doporučuje pokračovat s Libby. (TechCrunch)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama