Recenze Asus ROG Phone 8 Pro: posedmé a stále poprvé
i Zdroj: Jakub Fišer, PCTuning
Mobilní zařízení Recenze Recenze Asus ROG Phone 8 Pro: posedmé a stále poprvé

Recenze Asus ROG Phone 8 Pro: posedmé a stále poprvé | Kapitola 3

Jakub Fišer

Jakub Fišer

6. 3. 2024 12:00 16

Seznam kapitol

1. Design a displej 2. Výkon, výbava a baterie 3. Jak se na telefonu hraje? 4. Fotoaparát a ukázky 5. Hodnocení a závěr

Na českém trhu se začal prodávat smartphone s tou nejužší cílovou skupinou. Telefon pro lidi, kteří milují hry tak moc, že i jejich telefon tomu musí odpovídat a potřebují zkrátka a jednoduše to nejlepší. Otázka tedy je: jaké inovace přináší Asus ROG Phone 8 Pro a uspěje proti konvenční (leč neméně nabušené) konkurenci?

Reklama

Herní software

Stejně jako jsme zvyklí z loňských let, i letos hraje velkou roli aplikace Armoury Crate a dynamické přepínání režimů. Aplikace samotná od minulého roku neprošla žádnou zásadní obměnou, snad jen, že z hlavní dolní lišty zmizela možnost socializovat se.

Recenze Asus ROG Phone 8 Pro: posedmé a stále poprvé
i Zdroj: Jakub Fišer, PCTuning

Jinak zde najdete přehled o své herní knihovně, doporučení na vybrané herní tituly, které podporují různé speciální herní funkce (jako je AirTriggers nebo zvýšená obnovovací frekvence) a také konzoli, kde máte perfektní přehled o stavu vašeho zařízení – a jeho připravenosti hrát.

Konzola ukazuje vytížení GPU i CPU, operační paměti a nakonec i kolik na vašem disku zabírají hry místa. Rovnou v nastavení můžete vybrat i výkonnostní režim: nejvyšší režim X, pak dynamický a nakonec ultra úsporný. Hrát doporučujeme vždy v tom nejvyšším, zážitek je pak logicky nejlepší.

Recenze Asus ROG Phone 8 Pro: posedmé a stále poprvé
i Zdroj: Jakub Fišer, PCTuning

V herním nastavení Konzola můžete ladit i preference pro různé hry, jak mají pracovat s příslušenstvím anebo jak velkou oblast zobrazení ve hrách si přejete. Menší zástupce Armoury Crate najdete i v samotných hrách, Asus tomu říká „herní džin“.

Hraní na ROG Phone 8

A nyní k samotnému hraní. Pakliže usoudíte, že chcete hrát bez příslušenství, využijete především displej a haptické tlakové plošky zvané AirTriggers. Ty umí dobře suplovat klasické triggery na gamepadu, můžete pomocí nich střílet, zaměřovat či zrychlovat při řízení. Mně osobně se dokonce používaly krapet lépe než vloni, kdy byly strany telefonu vypouklé a ne kompletně ploché.

Recenze Asus ROG Phone 8 Pro: posedmé a stále poprvé
i Zdroj: Jakub Fišer, PCTuning

Hraní v praxi je pak pastva pro oči. Režim X nastaví vždy tu nejlepší možnou grafiku a detailnost, díky čemuž je samotný zážitek na vysoké úrovni. Všechno zkrátka běží jako po másle a v praxi je hodně znát, že telefon má výkonu na rozdávání a prakticky žádný benchmark ani hra jej nedokáže potrápit.

Pro lepší představu, jak se telefon chová při opravdovém hraní, nabízím průměrný stav při spuštění nejoblíbenějších her (vždy na maximální možné grafické nastavení):

  • PUBG Mobile – FPS: 39–45, teplota zařízení: 36–38 °C
  • Real Racing 3 – FPS: 145–159, teplota zařízení: 38–39 °C
  • Call of Duty Mobile – FPS: 54–60, teplota zařízení 38–39 °C
  • Asphalt 9 – FPS: 58–61, teplota zařízení 35–38 °C

Příslušenství

Při několikahodinovém hraní se uměl mobil pořádně rozpálit, třeba i na 40 °C. Pokud byste chtěli své herní seance prožívat pokud možno bez omezení, je záhodno připojit speciální chladící postroj AeroActive Cooler.

Ten od loňska maximálně zvýšil svůj chladicí výkon, jinak žádné zásadní designové obměny nepřináší. Je celý černý, nabízí dvě klasická tlačítka  trigger a jeho hlavním účelem je ochlazovat zařízení při zátěži.

Recenze Asus ROG Phone 8 Pro: posedmé a stále poprvé
i Zdroj: Jakub Fišer, PCTuning

K tomu jsou zde čtyři režimy chlazení: chytrý, klasické chlazení, výrazné chlazení a extrémní chlazení (ten funguje pouze po připojení k nabíječce a je také výrazně nejhlasitější). Při práci dokáže toto příslušenství ochladit teplotu zařízení o 2–4 °C, což se vám může v některých případech rozhodně hodit. Nutno však myslet i na to, že zhruba o třetinu klesne výdrž baterie.

Toto chytré příslušenství Asus přibaluje pouze k vrcholnému provedení ROG Phone 8 Pro Edition za skoro 37 tisíc korun. Všichni ostatní si AeroActive Cooler X budou muset pořídit za 2 090 Kč včetně DPH. Vyplatí se? Pokud chcete z ROG Phonu 8 Pro vytěžit maximum, tak ano. Chlazení bez něj funguje pořád dobře, ale rozdíl je znatelný.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama