PC stále není mrtvé: Tak kdy konečně přijde ten mobilní převrat?
i Zdroj: Microsoft Designer (AI)
Zábava Článek PC stále není mrtvé: Tak kdy konečně přijde ten mobilní převrat?

PC stále není mrtvé: Tak kdy konečně přijde ten mobilní převrat? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 2. 2024 04:00 89

Seznam kapitol

1. Proč už nepoužíváme počítače? 2. Bez drátů a bez proudu 3. Smrt hraní 4. Počítat už nepotřebujeme 5. Příliš drahá zábava

Dlouhou dobu se mluví o tom, že mobily převálcují počítače. „A kdy se to jako má stát?“ smějí se mnozí. No – ono se to, podle všeho, už před nějakou dobou stalo. A nejenom to, trendy ukazují, že se situace naklání stále více na stranu mobilů a spíš se to zrychlí, než že by to brzdilo.

Reklama

Když se díváte na statistiky, je až nepochopitelné, kam by se tak intenzivní využívání mobilu vešlo. Vtip je v tom, že nejenže se dá mobil používat v situacích, kde se počítač používá blbě (kolik jste viděli v dopravě lidí s mobilem versus s laptopem?), ale mobil se dá taky používat současně s jiným zařízením. Jistě se tu najdou lidé, kteří dokážou používat víc počítačů najednou, ale „second screening“, tedy sledování televize a mobilu najednou je naprosto běžné. Návykovost mobilů je až patologická, lidi je používají ve škole, v kině, při společném sledování televize v obýváku a běžně i na rande – pohled na pár, který si zajde na večeři a pak se každý baví na svém telefonu, je pro bohy!

K tomu si přidejte, že mobilní aplikace jsou nejenom pohotovější (můžete nakupovat anebo provádět bankovní operace kdykoliv a odkudkoliv), ale také existují služby, které jsou specificky provázané s mobily, jako je Uber anebo donášky jídla. Ano, teoreticky k tomu můžete použít počítač, ale integrace s mobilem dává mnohem větší smysl. Velká věc je integrace platebních nástrojů do mobilu: Něco si najdete a okamžitě to koupíte. Přijde vám faktura a okamžitě ji zaplatíte. Je to prostě flexibilnější nástroj.

Zásadní rozdíly pak najdeme ve světě. V pokročilých zemích je větší podíl počítačů, protože se používají pro práci a taky mají delší historii. Čím jsou země rozvojovější, tím je tam větší podíl mobilních aplikací. Je to pochopitelné: Není infrastruktura, takže tam dominuje bezdrátová komunikace. S chybějící spolehlivou elektrickou sítí je také velkou výhodou to, že si mobil můžete nabít ze solárního panelu. To, že jde o úsporná zařízení, není jenom kompetitivní výhodou, ale přímo zásadním strategickým plusem. Navíc s mobilem se utíká podstatně líp než s počítačem, stačí se podívat na migrační vlny, které se valí přes Středozemní moře: Vezou si s sebou počítače? Ne, mobily.

Ono vůbec: Logically Answered argumentuje, že základní rozdíl mezi počítačem a mobilem není ani v tom, že jedno zařízení je úsporné a druhé ne, ale v tom, že počítače fundamentálně vznikly z pracovních nástrojů vyvinutých pro korporace a instituce, zatímco mobily jsou postavené přímo pro uživatele. Počítače alespoň zpočátku vyžadovaly sofistikovaného uživatele a přinejmenším školení, zatímco u mobilu? U mobilu nenajdete ani manuál, všechno je intuitivní a navržené pochopitelně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama