Temu, fejky a další neodolatelné nabídky a slevy
i Zdroj: Microsoft Designer (AI)
Internet Článek Temu, fejky a další neodolatelné nabídky a slevy

Temu, fejky a další neodolatelné nabídky a slevy | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 2. 2024 21:00 45

Seznam kapitol

1. Jak se falšuje 2. Levné až podezřele 3. Zmást a obrat 4. Nakupujte u místních prodejců!

Reklamy na Temu vtrhly na naše sociální sítě – a s nimi gamifikace nákupů, absurdní slevy a fejky všelijakého typu. Na to, abyste si koupili stoprocentní fejk, ale žádný čínský e-shop nepotřebujete!

Reklama

Levná úložiště s neuvěřitelnou kapacitou jsou scam zamířený na ty nejméně sofistikované uživatele. Scamy, které se týkají procesorů, grafických karet anebo celých počítačů jsou rafinovanější a někdy jsou docela těžko odhalitelné, protože scameři neváhají dodávat ke svým podvodografikám také podvododrivery, které hlásí to co mají, dokonce tak nějak jako fungují – a i když nechápete, proč je výsledek o tolik horší než byste čekali, pořád „je to něco“ a lidé, kteří nezajdou dál než do náhledu na Správce zařízení a rozhodně nebudou demontovat grafiku jen proto, aby zjišťovali, jestli tam je anebo není posazený originální čip.

A teď nám do toho přibylo Temu, na které mladí aktivisté dští oheň a síru, protože je to neekologické, protipracovněprávní a tak dále a tak dále. Mimo to ale Temu taky překvapivě docela dobře funguje – a k mému úžasu je plně integrované do platebních systémů třetích stran jako je Apple Pay, ale taky do logistiky, takže ve chvíli, kdy zásilka přejde na našem území do rukou doručovací služby Packeta, tak vás Temu automaticky přesměruje na jejich tracking. 

Síla, co? Když srovnám jednoduchost výběru, zaplacení a odebrání zboží, které míří typicky na místo vyzvednutí ve vašem nejbližším okolí, tak tuplem nechápu, jak to mohla Česká pošta tak tragicky dokonit. Asi by si jejich manažeři zasloužili čínský převýchovný tábor, kde by jim soudruzi vysvětlili, jak má vypadat uživatelská zkušenost!

Temu funguje, alespoň u nás, docela dobře. Věci, které nabízí, jsou všelijakého druhu a na vás čeká tipovačka, protože jejich popisky vyplňují podle všeho přímo lidé z fabrik, které je dělají. Pokud jde o to, co zasílají, je to různorodé, někdy přijde něco o poznání menšího než jste čekali (protože to bylo šikovně vyfocené), jindy naopak to, co přijde, vypadá naprosto luxusně. Tak například jsem si objednal poznámkový bloček – a přišlo něco, co vypadalo jako ve falešné kůži vázaná kniha se dvěma látkovými záložkami a pozlaceným řezem stran – joj, to by byl luxusní sešit do školy!

Taky jsem si objednal ve slevě za 29 Kč domácí baterku, bez vodotěsnosti, čistě z plastu, ale s LiON akumulátorem a USB nabíjecí – a nejenže funguje, ale na rozdíl od většiny u nás prodávaných baterek má boční LED panel, takže ji v jednom režimu prostě postavíte na čumák a můžete ji používat jako náhradu lampičky. Za tyhle peníze jsem ani nečekal, že by to fungovalo – natož že to bude tak praktické!

Je úplně jasné, že kvalita zboží bude velice variovat. Ten, kdo si koupí něco podezřele levného, riskuje to, že si ve skutečnosti pořídí solidní scam – ale tak to prostě je. Pokud jde o mě, je to docela zajímavá volba, pokud si kupujete něco malého, něco, co je u nás poměrně těžké k sehnání, zatímco tam toho mají fůry.

Tak například jsem sháněl nástavec na pastelky, což je takový ten trubičkový hebl, do kterého zasunete špačka od pastelky, který se už špatně drží. Je to tak praktická věc, že byste řekli, že to musí mít každé papírnictví – ale ne, u nás ne, dokonce ani ta, která se zaměřují na značkové zboží. 

Samozřejmě, eshopy to nabízejí, dá se u nás sehnat verze od Caran´d Ache, což je ale švýcarská firma (a pokud jste nechápali, proč Rusové tužkám říkají karandaš, tak teď už to víte) – ta je ale pekelně drahá. Nástavec i u nás samozřejmě mají, za ten jednodušší si řeknou stovku, za ten více nóbl pak skoro osm set. Derwent chce za dvě prodlužky necelé tři stovky, takže Temu – a hele, nabízejí deset kusů za 96 korun, jeden přijde na desetikorunu!

Ale nejen to: Experimentálně jsem si koupil sety na kreslení – a hele, u sady grafitů je jak nástavec, tak i grafická rukavice v ceně! A v setu pastelek je nástavec na pastelky taky v ceně! A nejde o žádné camrácké sety: U nás se třicetikusový grafický set prodává za třináct stovek, ta věc z Číny má sedmdesát tužek, grafitů a uhlů a přišla na pětistovku. U nás přijde set Polycolor se 36 pastelkami v penále na sedm set, ten z Číny má 72 pastelek (plus nástavec) za pětistovku. Za mě dobrý!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama