Zkušenosti s Macbook Air M3: lehký, praktický, každodenní
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze Zkušenosti s Macbook Air M3: lehký, praktický, každodenní

Zkušenosti s Macbook Air M3: lehký, praktický, každodenní | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 4. 2024 17:00 49

Seznam kapitol

1. Otevřete a pracujete 2. Hardware 3. Ekosystém a příslušenství 4. Pro běžné lidi na běžnou práci

Byly doby, kdy Macbook Air ohromoval hlavně svými kompaktními rozměry. Dnes bych ho označil za praktický každodenní stroj, se kterým neuděláte chybu, pokud máte rádi systém od Apple.

Reklama

Nechci a netroufám si mluvit za power usery anebo vývojáře, ti vidí věci nepochybně po svém, ale mně jako BFU přijde základní Macbook Air jako velice, velice zajímavá varianta pro základní použití. Je řekl bych méně otravný než Windows 11 a řada věcí u něj funguje skvěle, jako například suspend, u kterého máte jistotu, že vám ze záhadných důvodů nevysaje baterku – a tím pádem můžete Macbook celý den používat systémem otevřít-zavřít s jistotou, že najednou nebudete zírat na vybitého žíznivce. Na „lehkou práci spojenou s častým přecházením“ je tenhle stroj prostě špička, jenom se musíte naučit, že vaše workflow bude vypadat jinak než u PC a zálohování taky.

Zkušenosti s Macbook Air M3: lehký, praktický, každodenní
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejlevnější Macbook Air 13“ M3 vyjde na necelých 32 tisíc, což je podle mě akceptovatelná cena, zvláště když už jste v ekosystému Apple a používáte jejich produkty jako je iPhone a služby jako iCloud. Integrace je totiž perfektní, od snadného teetheringu přes iPhone, který děláte jedním klepnutím, po sdílení a zálohování dokumentů na iCloud. Ano, stojí to peníze, ale funguje to, takže si vyberte mezi jednoduchostí a cenou. Pokud chcete lehký stroj, který vám pojede na nabití celý den a ani se nepronese, je to za tu cenu velice dobrá volba.

Model Macbook Ait 15“ M3 je praktický stroj s velkým displejem, který se hodí například starým strukturám jako jsem já, které by rády pracovaly bez brýlí. Model se základní konfigurací s 8 GB RAM a 256GB diskem se hodí pro to, čemu se říká základní computing – píšete dokumenty, surfujete na netu, koukáte na Netflix a podobné věci, přičemž za 38 tisíc to je solidní volba. 

Zkušenosti s Macbook Air M3: lehký, praktický, každodenní
i Zdroj: PCTuning.cz

Pravda, zde bych vážně uvažoval o tom, jestli nižší cena a lepší přenosnost není argumentem pro model se 13“ – a dost možná je. U většího modelu ale máte lepší repráky a větší displej, což se hodí nejen na práci, ale i na ten večerní Netflix.

Určitou otázkou je použitý čip Apple M3, který nabízí „více než overkill“ výkonu na každodenní práci – a nastiňuje otázku, zda by nestačil pro základní použití stroj se slabším procesorem.

Nebo naopak, když už tedy máte tu M3, jestli byste nechtěli na takovém stroji dělat něco víc. Tam je podle mě optimální alternativou právě model se 16 GB RAM a diskem s kapactiou 512 GB, protože se 16 GB už můžete dělat nějakou práci – plus na to se úložiště hodí, protože se tu nijak jednoduše rozšířit nedá. Není to řešení pro každého, ale pro toho, kdo má podezření, že by se na svém Macbooku chtěl věnovat i občasné práci s audiem a videem, je to dost rozumná volba. Tam se ovšem dostáváme do pásma téměř padesáti tisíc, což je opravdu brutální příplatek za relativně malý upgrade.

Za zmínku stojí i možnost podívat se na výběhové stroje s procesory Apple M2, které pro základní použití opět naprosto stačí – a u 13“ modelu se momentálně začíná na 28 tisících a u 15“ modelu na 32 tisících, což skutečně není žádný velký úlet. 

Co se nám líbí a nelíbí?

Extrémně praktický stroj s velkou výdrží na baterii.
Dá se snadno nabíjet z PD powerbanky, přitom má i MagSafe.
Kvalitní velký zobrazovací panel.
Velmi dobrá klávesnice s biometrickým TouchID.
Excelentní reproduktory, nebudete potřebovat externí reprák.
Slabší displej než má Macbook Pro.
USB-C dock je v podstatně nutný doplněk.
Nemožnost pozdějšího upgrade.
Nepodporuje žádný bezpečnostní zámek.
Musíte mít rádi ekosystém Apple.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama