Kauza nestabilních procesorů Intel: Core i9-13900K a výkon s různým nastavením BIOSU
i Zdroj: Intel
Procesory, Paměti, Desky Článek Kauza nestabilních procesorů Intel: Core i9-13900K a výkon s různým nastavením BIOSU

Kauza nestabilních procesorů Intel: Core i9-13900K a výkon s různým nastavením BIOSU | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 5. 2024 17:00 134

Seznam kapitol

1. Padla kosa na kámen? 2. Historie zvyšování TDP 3. Intel má problém ... 4. Režim Auto (default desky Asus) 5. Všechny limity odemčené
6. Limity dle datasheetu Intelu (Extreme) 7. Limity dle datasheetu Intel (Performance) 8. Intel Default Profile (BIOS 1656 z 19.4.2024) 9. Test výkonu na různém nastavení 10. Závěr

Na veřejnosti nyní rezonuje kauza nestabilních procesorů Intel, jehož nejvýkonnější procesory po čase degradují kvůli obcházení limitů TDP v BIOSu desek. Změřili jsme, jak s novými BIOSy klesá výkon.

Reklama

Nejprve zhodnoťme, co se vlastně stalo a jak Intel na situaci reaguje. Uživatelé si začali stěžovat, že se stabilita jejich počítačů s nejvyššími Káčkovými modely procesorů Intel poslední generace rychle zhoršuje. Poté co Intel situaci kolem nestabilních procesorů vyšetřil, usoudil, že je problém v nastavení BIOSů základních desek, jelikož výrobci nerespektovali jeho termální a elektrické profily, které definuje v datasheetu.

To je vskutku pravda, ale říci to mohu stoprocentně jen u desek Asus, jelikož ty mám ověřené v testech, desky jiných výrobců jsem v nedávné době v ruce neměl. Asus na svých deskách opravdu nedodržel hodnoty nejvyššího profilu Extreme, kdy by měly oba limity PL být nastaveny na 253 W a krátkodobý odemkl zcela s maximálním limitem 512 A. To opravdu může znamenat v některých aplikacích spotřebu až 340 W pro Core i9-13900K. U modelu Core i9-14900K nebo verzí KS to může být i více. Také po přetaktování lze předpokládat značně vyšší hodnoty příkonu CPU.

Nabízí se otázka proč to výrobci desek dělají – je to jejich iniciativa ke zvýšení výkonu a zvýšení atraktivity jejich desek v recenzích, nebo to po nich chtěl kvůli lepším výsledkům procesorů v testech samotný Intel? Na to si udělejte názor sami, jelikož pravdu nám teď nikdo z nich nepřizná.

Kauza nestabilních procesorů Intel: Core i9-13900K a výkon s různým nastavením BIOSU
i Zdroj: PCTuning.cz

Současné řešení této situace znamenalo, že výrobci desek uvádějí nové BIOSy s profilem Intel Baseline. Nechápu, proč podobné nastavení v BIOSech nebylo už dávno, každý BIOS mohl mít tři volby profilu, Baseline, Performance a Extreme. Každý uživatel by si zvolil. Asus to zatím řeší krapet šalamounsky, respektive asi ne dle požadavku Intelu. Pokud totiž aktualizujete BIOS, nastavíte paměti a vše opět necháte na Auto, profil Intel Baseline se neaktivuje a vše běží, jako v BIOSu před rokem = spotřeba bez limitu, jen omezená proudem 512 A.

Předpokládal jsem, že se tento „bezpečný" profil Intel Baseline nahraje v BIOSu jako výchozí nastavení v režimu Auto, což se neděje. Pokud bezpečný profil Intel Baseline chcete, musíte jej zvolit ručně. Zjednodušení to každopácně je, nemusíte všechny hodnoty proudu, PL a dalších voleb dohledávat a naklikávat ručně, vše se nastaví za vás automaticky. To je posun kupředu.

Jestli tímto krokem tato kauza skončí, teprve uvidíme. Je ale jisté, že pokud budou procesory pracovat na profilu Intel Baseline, nejspíš jim žádné nebezpečí nehrozí. Také spotřeba a teploty se dostanou do rozumných mezí, které se nebudou dramaticky lišit od nejvýkonnějších Ryzenů. Bude to cca 220 W proti 200 W u Ryzenů 7000 se šestnácti jádry.

Jak ukázalo měření, nenaplnily se katastrofické scénáře z různých redakcí, že Intel bude muset díky aplikacím úspornějšího profilu v BIOSech desek, razantně měnit specifikace čipů na webu a majitelé přijdou o desítky procent výkonu. Já naměřil v nejnáročnějším nasazení v Cinebench rozdíl maximálně 10–15 procent, ve hrách, kde procesor nebývá zatížený tak intenzivně, to bude obvykle mnohem méně.

Kauza nestabilních procesorů Intel: Core i9-13900K a výkon s různým nastavením BIOSU
i Zdroj: Asus

Za poskytnutí desky a procesoru pro test děkujeme společnosti Asus Česká republika

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama