Apple představil čip M2 a nový Macbook Air
i Zdroj: Apple
Novinka Apple představil čip M2 a nový Macbook Air

Apple představil čip M2 a nový Macbook Air

David Jiránek

David Jiránek

7. 6. 2022 17:00

Konference WWDC 2022 od Applu byla opět plná novinek. Mezi největší se řadí nový čip M2, který se podívá do přepracovaného Macbooku Air a základního Macbooku Pro s touchbarem.

Reklama

M2

Čip M2 je postupnou evolucí Apple siliconu. Oproti prvnímu čipu M1 je nástupce výkonnější, nabídne větší cache, více grafických jader ale i lehce větší rozměry.

Apple představil čip M2 a nový Macbook Air
i Zdroj: Apple

M2 je vyrobený pomocí druhé generace 5nm výrobního procesu a obsahuje 20 miliard tranzistorů. Uvnitř čipu se ukrývá až 10 GPU jader (o 2 více než v M1) s výkonem 3,6 teraflops a větší L2 cache. Co se CPU složky týče, ta se skládá z 8 jader, kde polovina je určená pro náročnější operace (výkonná jádra) a druhá obstarává méně náročné procesy (efektivní jádra).

Výkonná jádra mají 192 kB cache na instrukce a 128 kB cache na data, dále pak 16 MB sdílené cache. Úsporná jádra využívají 128 kB a 64 kB cache na instrukce a data, navíc pak 4 MB cache.

Procesor opět nabídne jednotnou paměť, která poslouží jako RAM a VRAM k GPU. Propustnost paměti vzrostla na 100 GB/s a kapacita na 24 GB. Jde o 128bitové LPDDR5 paměti s vysokou propustnosti a nízkou odezvou speciálně navrhnuté od Applu. Unified paměť byla dostupná už i u M1 čipu, nyní tedy došlo ke zvýšení kapacity a rychlosti.

Apple se opět chlubil grafy výkonu. Jak již bývá zvykem, nejsou moc detailně popsané. Přesto je zajímavé zejména srovnání M1 vs M2. Nový čip má při stejné spotřebě o 18 % vyšší CPU výkon než jeho předchůdce.

Při 15 W nabídne M2 až 1,9× vyšší výkon než Intel Core i7-1265U. Pokud tento Intel čip pracuje na plno, M2 ho srovná při čtvrtinové spotřebě.

Došlo i na srovnání s výkonnějším Intel čipem ze série P. M2 má sice jen 87% výkon Core i7-1260P s 12 jádry, ten ale dokáže vyprodukovat při čtvrtinové spotřebě. Apple se tak opět ohání zejména efektivitou.

Grafické jádro si polepšilo o 25% výkonu ve srovnání s M1 čipem při stejné spotřebě a o 35 % při maximálním výkonu, který sebere o pár wattů více.

Apple boduje výkonem integrované grafiky oproti Intel čipům, kde je až 2,3násobný rozdíl oproti grafice v Core i7-1265U. To, co dokáže Intel čip při maximu, zvládne M2 s pětinovou spotřebou.

Neurální čip a media engine Apple rovněž vylepšil. M2 si pořadí s obrazem v 8K H.264, HEVC a ProRes.

Apple představil čip M2 a nový Macbook Air
i Zdroj: Apple

Macbook Air a Macbook Pro

M2 čip se dostane nejprve do Macbooků. Největší pozornost si zaslouží nový model Macbooku Air. Ten má nyní stejnou tloušťku po celé základně, větší displej s užšími rámečky (a výřezem) nebo MagSafe port.

Apple představil čip M2 a nový Macbook Air
i Zdroj: Apple

Letošní Macbook Air dostal 13,6palcovou obrazovku s jasem až 500 nitů a výřezem v horní straně pro Full HD webkameru s lepší kvalitou nahrávání. Pod displejem se nachází čtveřice reproduktorů s podporou spatial audia a tři mikrofony. Apple díky jejich rozmístění a algoritmům slibuje čistší nahrávání zvuku.

Boční stranu zdobí MagSafe konektor pro napájení a dvě USB-C s podporou Thunderboltu. Na opačné straně se nachází 3,5mm jack podporující vysokoimpedanční sluchátka.

V těle tepe M2 čip bez aktivního chlazení. Váha notebooku je 1,24 kilogramu a baterie má kapacitu 52,6 Wh. Apple slibuje 15 hodin na webu nebo 18 hodin přehrávání filmů v Apple TV aplikaci.

Cena startuje na 36 990 Kč s 8jádrovým GPU, 8jádrovým CPU, 8 GB RAM a 256 GB SSD. V krabici je 30 W napájecí adaptér.

Lepší verze s 10 jádrovým GPU a 512 GB SSD (RAM a CPU stejné) začíná na 45 990 Kč. V balení tentokrát najdete 35 W dvouportový USB-C adaptér.

Apple představil čip M2 a nový Macbook Air
i Zdroj: Apple

Za 16 GB RAM zaplatíte o 6 000 navíc, za 24 GB dáte dvojnásobek. Přikoupit lze i větší SSD (až 2 TB) a rychlou nabíječku o výkonu 67 W (+ 600 korun). Prodej začne příští měsíc a k dispozici budou 4 barevné varianty.

Apple aktualizoval také Macbook Pro s úhlopříčkou 13 palců a (ne)oblíbeným touch barem. Ten z hlediska designu nepřináší nic nového. Stejné tělo, nový větráčkem chlazení M2 čip. U tohoto notebooku Apple trochu překvapivě zmínil hraní her. Podle výrobce je nový Macbook Pro o 39 % rychlejší při hraní než předchozí model s M1 čipem.

Apple představil čip M2 a nový Macbook Air
i Zdroj: Apple

Macbook Pro 13" disponuje displejem s jasem 500 nitů a zvládne fungovat až 20 hodin na baterii.

Za verzi s 8/10 CPU/GPU jádry, 8 GB RAM a 256 GB SSD dáte 38 990 Kč. Za příplatky lze zvolit až 2 TB SSD a 24 GB RAM. K dispozici budou dvě barvy (stříbrná a šedá) a prodej začne příští měsíc.

Z větších hardwarových novinek z WWDC 2022 je to vše. Apple se dále zaměřil na Mac OS a iOS novinky. O těch ale až ve zvláštní novince.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama